Orchidee van de maand oktober

Ketting

Ludisia discolor

 

(door Tim Welting)

 

Ludisia ✅in het kort

Ludisia discolor is de enige soort van het geslacht Ludisia en is daarmee een monotypisch geslacht.


De orchidee komt oorspronkelijk uit zuidoost Azië en China en wordt bij de meeste plantencentra tot het standaard assortiment gerekend.

In tegenstelling tot de meeste orchideeën, welke gekweekt worden vanwege de bloemen, wordt Ludisia discolor in eerste instantie gekweekt als bladplant. De plant zal echter jaarlijks bloeien op een aar met kleine witte bloemen, die door de meeste mensen evenwel gewaardeerd worden.

 

 

Een andere, oudere, naam voor Ludisia discolor is Haemaria discolor. Haemaria verwijst naar de dieprode kleur van de bladeren (Gr.: haima = bloed).

 

Ludisia kweken

 

Het kweken van Ludisia discolor wordt door de meeste mensen als eenvoudig ervaren omdat de plant goed bestand is tegen de moderne woonkamer omstandigheden. Ludisia discolor is een terrestrische orchidee. Dat betekent dat ze, in tegenstelling tot de vele andere epifytische orchideeën, in de bodem wortelt. Dit maakt ze geschikt om op te potten in een humeus en luchtig substraat, zoals een mengsel van turf en potgrond.

Het is belangrijk dat het potmengsel altijd vochtig is, maar ook hier geldt weer dat teveel en stilstaand water rotting tot gevolg hebben. Zorg dus voor een goede drainage. Wat hydrokorrels onder in de pot hebben al een zeer gunstig effect op de afwatering.

 

 

Ludisia’s hebben geen rustperiode, kunnen worden gekweekt bij temperaturen boven 16oC en gedijen goed op beschaduwde plaatsen. Ook is het uiteraard van belang dat de luchtvochtigheid relatief hoog is en dat er voldoende geventileerd wordt, maar let er wel op dat de plant niet in de tocht staat! Ludisia’s bloeien tussen september en maart met kleine witte bloemen op een aar die voortkomt uit het hart van de plant. Deze orchidee kan heel eenvoudig worden vermeerderd door in het voorjaar de plant te scheuren of door zijscheuten te laten wortelen in een potje met water. Wanneer de scheut voldoende wortels heeft ontwikkeld kan ze worden opgepot. Deze methode kan ook worden toegepast wanneer de plant al wat ouder is.

 

 


Oudere planten verliezen vaak de onderste bladeren, waardoor ze een stakerige uitstraling krijgen. Door kopscheuten van deze planten te nemen en deze te laten wortelen, geeft U de plant een “verjongingskuur”. Zoals als vermeld zijn Ludisia’s eenvoudig te kweken en zijn ze, vaak tegen een gunstige prijs, verkrijgbaar bij veel plantencentra. Het is dan ook zeker de moeite waard om een Ludisia discolor aan te schaffen wanneer de mogelijkheid zich voordoet.

Veel Ludisia-plezier!

Tim Welting

 

Zie ook onze andere artikelen over orchideeën!

 

Voor meer info zie Orchideeënclub Maasland

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!              

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Orchidee van de maand oktober

Reactie schrijven

Commentaren: 0