Orchidee van de maand september

Ketting

Dendrobium nobile ✅ (door Tim Welting)

 

Dendrobium in het kort In deze orchidee van de maand bespreken we de soort Dendrobium nobile. We hebben bewust niet gekozen voor de bespreking van een geheel geslacht.


Daar het geslacht Dendrobium, met meer dan 1200 soorten, een van de grootste Orchideeën-geslachten is zijn er geen kweekregels te geven die typisch zijn voor Dendrobium. De habitat van dit orchideeën-geslacht beslaat een gigantisch gebied dat bestaat uit geheel Azië, Australië, Nieuw Zeeland en de eilanden in de Pacifische Oceaan. Het spreekt voor zich dat er binnen dit gebied nogal wisselende klimaatomstandigheden bestaan. Dendrobium is in deze gebieden een plant van extremen. Ze groeit op hoogtes tussen zeeniveau en 3600 meter en is te vinden in zeer droge gebieden tot in de zeer vochtige regen/nevelwouden.

Omdat we ons beperken tot slechts een soort kunnen we in deze Orchidee van de Maand een relatief uitgebreide beschrijving bieden van de cultivatie van Dendrobium nobile.

 

Dendrobium nobile

Dendrobium nobile is een populaire en veelvuldig aangeboden orchidee. Ze is inheems in delen van India en in de Himalaya. De introductie van Dendrobium nobile in Europa heeft rond 1900 plaatgevonden. Sinds die tijd is de plant niet alleen in Europa onderwerp van veredeling geweest maar ook (en de laatste tijd vooral) in Thailand en Japan staat deze soort sterk in de schijnwerpers. De laatste decennia komen de mooiste hybriden uit Azië, waar de veredeling en kweek van de planten industrieel wordt aangepakt. Dendrobium nobile wordt aangeboden in zeer veel verschillende kleurschakeringen: geheel wit (Dendrobium nobile var. virginalis), wit met bruin-rode punten op de petalen en sepalen (wild-type soort: Dendrobium nobile Lindley), geheel geel, diep paars en zo kunnen we een hele lange lijst noemen. Ook in de breedte van de petalen en sepalen zit behoorlijk wat variatie.

 

 


Al deze variaties die tijdens een eeuw veredelen zijn geselecteerd hebben een niet al te lastige en vergelijkbare cultuur nodig om succesvol te kunnen gedijen. Allereerst moeten we opmerken dat Dendrobium nobile een (zoals velen) epifytische orchidee is en dus een zeer goede drainage nodig heeft. Het beste is dan ook om voor Dendrobium nobile een niet te grove (in verband met de redelijk dunne wortels) bark te gebruiken. Ompotten is alleen nodig wanneer de plant echt niet meer in de pot past of als de bark begint te verteren. Dendrobium nobile begint zijn cyclus in het voorjaar, wanneer er aan de basis van de pseudobulben kleine scheutjes beginnen te groeien. Vanaf dat moment is het zaak de plant aan het groeien te houden en daarvoor zijn een goede luchtvochtigheid, een regelmatige watergifte, warmte, meststoffen en veel licht essentieel. Sproei de plant dus regelmatig, geef de plant in de zomer ongeveer twee keer per week water, zet de plant op een lichte en warme plaats en mest om de twee weken.

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

De plant kan in de zomer zelfs buiten, op een tegen directe zon beschutte plaats, gehouden worden. Voorkom te allen tijde stilstaand water in de pot en tocht. Tegen het einde van de zomer zal het einde van de groei zich aankondigen door de vorming van een top-blad, dat qua afmetingen beduidend kleiner is vergeleken met de andere bladeren. Het verschijnen van dit blad betekend dat de pseudobulben rijp beginnen te worden en er kan minder water worden gegeven (doorgaans is dat rond de maand september). Op dit moment zullen de pseudobulben er dik en sappig uitzien en kan de plant aan haar rustperiode (die noodzakelijk is om knopvorming te stimuleren) beginnen.


Zet de plant weg op een lichte plaats waar het in de winter rond de 5 tot 10oC is. Geef de plant in deze periode (ook als de pseudobulben in beginnen te teren) geen water. Pas wanneer de knoppen rond januari duidelijk zichtbaar worden (tegenover iedere bladaanhechting) mag de plant weer warmer gezet worden en kan er weer water worden gegeven. Tijdens de bloeiperiode heeft de plant regelmatig water nodig, maar wanneer de plant is uitgebloeid dient er een korte rustperiode van ongeveer drie weken te worden aangehouden, waarin de plant minder water krijgt. Tijdens deze rustperiode wordt de plant weer in de gelegenheid gesteld om te werken aan de ontwikkeling van nieuwe scheuten en is de cyclus rond.

 

Veel succes en kweek-plezier.

 

Veel Dendrobium-plezier, Tim Welting

 

Zie ook onze andere artikelen over orchideeën!

 

Voor meer info zie Orchideeënclub Maasland

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!              


Orchidee van de maand september

Reactie schrijven

Commentaren: 0