Orchidee van de maand augustus

Ketting

Miltonia, de viooltjesorchidee

(door Tim Welting)

 

Miltonia ✅ in het kort

Met enige fantasie doen de bloemen van deze orchideeën vaak denken aan een viooltje, daarom wordt Miltonia in Nederland ook wel “Viooltjesorchidee” genoemd. Het geslacht Miltonia is thuis in de tropische gebieden van Midden- en Zuid-Amerika en met name in Brazilië en Colombia. Er zijn zo’n 10 verschillende wilde soorten bekend. Met behulp van deze planten hebben kwekers een groot aantal hybriden weten te vormen. De bloemen vertonen een kunst en keur aan prachtige kleuren en patronen en geuren vaak heerlijk.


Miltonia kweken

Het kweken van Miltonia wordt over het algemeen niet als eenvoudig ervaren. De plant stelt eisen die in de huiskamer vaak maar moeilijk te bereiken zijn. Zo heeft de plant behoefte aan een zeer hoge luchtvochtigheid. Nu geldt het wel voor alle orchideeën dat een hoge luchtvochtigheid de conditie van de plant bevorderd, maar Miltonia is hier bijzonder gevoelig voor. Dagelijks sproeien (in de zomer liefst meer dan een keer per dag) is dan ook een belangrijk deel van de verzorging van Miltonia. Is het bij veel orchideeën zo dat men het potmengsel tussen twee watergeef beurten op laat drogen, bij Miltonia is dat zeker niet het geval.


Zorg er dus voor dat het substraat altijd aan de vochtige kant blijft, maar natuurlijk niet drijfnat. Een goede indicatie voor watertekort is de vorming van zogenaamde harmonicabladeren. Dit zijn harmonica-vormige bladeren die niet goed uit de bladschede komen en daar vaak verkreukeld blijven zitten. Zorg verder voor een lichte plaats, maar beslist niet in de felle zon, de bladeren van Miltonia zijn heel gevoelig voor verbranding. Ook tocht zal de conditie van de plant niet ten goede komen. Miltonia hoeft niet heel erg warm gekweekt te worden, een normale kamertemperatur is al voldoende.

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Miltonia kan laat in het voorjaar bloeien, maar de meeste planten bloeien tussen augustus en november, na de bloei kan de plant iets koeler worden gezet en kan er (omdat de plant bulben heeft) iets minder water worden gegeven, maar laat de pot nooit helemaal opdrogen. In het voorjaar wanneer de nieuwe scheuten weer uit beginnen te lopen kan de plant weer warmer worden gezet en kan er ook weer voorzichtig wat meer water worden gegeven. Het voorjaar is ook de tijd om Miltonia te verpotten als dat nodig is. Dit kan als de plant de pot uit is gegroeid of als het substraat aan vervanging toe is.

 

Zoals al gezegd is Miltonia niet echt gemakkelijk te verzorgen, maar als het dan toch is gelukt om de plant in bloei te krijgen, dan is al die moeite toch niet voor niets geweest en dan kun je alleen nog maar genieten!

 

Met dank aan Tim Welting

 

Zie ook onze andere artikelen over orchideeën!

 

Voor meer info zie Orchideeënclub Maasland

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!              


Orchidee van de maand augustus

Reactie schrijven

Commentaren: 0