ImageWilt u zelf eens een bed maken naar uw eigen smaak dan kunnen wij u met onderstaand artikel op weg helpen.
Wilt u een eenpersoonsbed maken dan dient u de maten aan te passen maar het principe blijft hetzelfde alleen de midden steun komt dan te vervallen.

Veel succes met het maken van uw bed.

Benodigdheden:
IJzeren hoeksteunen
Vleugelmoeren
Schroeven (de lengte moet zodanig zijn dat zij niet door de rachels en de panelen heengaan)
34 rachels (32 van 1.80 en 2 van twee meter)
Twee stukken rachel van 80 cm
Stuk karton om een mal te maken
Twee houtpanelen (wij hebben verschillende hoogtes gebruikt, voorkant hoger)
Twe houten panelen voor de zijkant
Een stevige plank van 2 meter lang (wij hebben hiervoor een vloerdeel gebruikt)
Een stevig blok hout van 20 cm lengte
Rubber strip
Tweezijdig plakband

Aan de slag:

Mal maken voor de ronding van de voor- en achterkant Gebruik hiervoor een stuk karton en een bord en teken met een potlood de ronding af.


Afwerking ronding op het voor- en achterpaneel
Leg de mal op het voorpaneel en teken deze af. Zaag de ronding volgens de tekening, doe dit nogmaals met het achterpaneel.Scherpe kantjes verwijderen
Ga met het schuurapparaat het zojuist gezaagde netjes schuren. Schuur ook gelijk van alle panelen, ook de zijkanten de scherpe kantjes zodat ook deze enigszins rondlopen. Dit hoeft maar even te gebeuren dat net het scherpe kantje er af is.

Schroef de poot vast op de dikke plank gebruik makend van twee ijzeren hoeksteunen.

Schroef een stuk rachel op het voorpaneel en wel zodanig dat deze precis in het midden zit. Hierop komt de plank met de poot te rusten. De rachel moet dus zo hoog geplaatst worden dat de plank er inderdaad op rust en de poot van de plank op de bodem komt!


Aanbrengen rubber strips
Knip van een stuk rubber stripjes om onder het bed te plakken om beschadiging van de vloer te voorkomen. U kunt dat met tweezijdig plakband bevestigen.Plak stukjes strip onder alle delen die op de grond komen.

Klik op de foto voor vergroting


Schroef op het zijpaneel de rachel van twee meter. Houd er rekening mee dat de boven kant van de rachel de zelfde hoogte moet hebben als de steunplank! Zet nu op elke hoek van de zijpanelen een hoekijzer. 1 cm van de boven kant en de onderste 1 cm van de onderkant.

Schroef nu de steunbalk op het voorpaneel en daarna op het achterpaneel.


Hang nu het zijpaneel aan het voorpaneel op en wel zodanig dat de bovenkant van de rachel gelijk komt aan de bovenkant van de steunplank.
Zet het zijpaneel nog maar met een schroefje vast.
Als alle zijpanelen vast zitten even controleren of de rachels (1.80 lang) inderdaad van zijpaneel naar zijpaneel lopen en rust hebben op de steunplank. Als dit het geval is kunt u alle zijpanelen vastzetten met vleugelmoeren. Maak hierbij gebruik van een waterpas en zorg ervoor dat alle zijpanelen netjes verticaal waterpas hangen.
Vervang nu alle schroefjes door vleugelmoeren.

Ga nu de rachels vast zetten op de rachel van het zijpaneel. Om te voorkomen dat dit gaat scheuren even voorboren met een klein boortje. Gebruik een stukje rachel als tussen maat (smalle kant).Het bed is nu klaar. Indien u het bed wilt schilderen is het wel handig om eerst de panelen in de gewenste kleur te schilderen alvorens u hem in elkaar zet. Heeft u binnenkort ook een leuke klus te doen, maak hier dan een leuk verhaal van en maak wat foto’s en stuur dit aan ons op. Wij zullen dit dan op deze site plaatsen. Onder de leukste inzenders zullen wij wat vrijkaarten verloten van een beurs die op dat moment loopt. Wij hebben regelmatig wat vrijkaarten beschikbaar!Succes met het maken van het bed!
Met dank aan Marga van Gend

RSS / Twitter