ImageTegenwoordig denken er steeds meer ouderen te gaan verhuizen naar een andere woning. De kinderen zijn de deur uit, er hoeft niet meer gewerkt te worden en de woning is nu wel erg groot om onderhouden te worden. De kriebels komen om nog een keer te gaan verhuizen, maar waarheen?
Ze hebben nu vaak een tuin en dat vinden ze nog steeds leuk, maar hoe ziet dat er na nog 10 jaar uit, kunnen ze dan nog die tuin onderhouden? Moeten ze dan weer gaan verhuizen, dat zal dan tegen die tijd niet meevallen, weer tien jaar ouder en welke gebreken zullen we tegen die tijd hebben. Toch maar gelijk een appartement nemen en geen tuin meer. Gaan we midden in de stad wonen, dicht bij de winkels en uitgaansgelegenheden of zoeken we juist de rust van het buitenleven op.

Steeds meer mensen kiezen toch voor de rust en ook steeds meer mensen zoeken dat over de grens.


Vroeger kwamen de ouders bij een van de kinderen inwonen. Nu wonen de kinderen ver weg, en zijn druk met werk, gezin en hun sociale leven. Zelfs boodschappen doen voor vader of moeder is door de afstand vaak niet meer te doen, laat staan dat echte zorg kan worden gegeven. Ouderen moeten er op hun beurt niet meer aan denken in te wonen bij de kinderen. De kinderen hebben hun eigen leven en de ouderen zij ook.

Hoe dat nieuwe wonen eruit kan zien, verschilt nogal. In het luxe koopwoningencomplex Park 's Gravenmade in Bennebroek, in de Noord-Hollandse duinen, ziet het er wel heel goed uit. De 87 appartementen zijn ruim, gelijkvloers en hebben een privé-parkeerplaats. Indien nodig zijn ze aangepast aan de behoeften van bewoners. In de collectieve ruimten zijn een atelier en een fitnessruimte aanwezig. Regelmatig komt er een pedicure, kapper en fysiotherapeut langs om e.e.a. weer bij te schaven.

De ouderen regelen verder zelf nog allerlei activiteiten.

ZO KUNT U WONEN

Negen woonvormen voor de oude dag

1 Serviceflat
Een luxe huur- of koopappartement in een complex met een hoog serviceniveau. Maaltijden, wasserette, winkel en schoonmaakdienst zijn doorgaans aanwezig. Soms is er een verpleegkundige, maar zorgverlening staat niet voorop.

2 Wooncentrum
Eenvoudige variant van de serviceflat. De woningen zijn kleiner, de voorzieningen beperkt. Huren zijn laag.

3 Aanleunwoning
Zelfstandige huurwoningen nabij een verzorgingshuis. Bewoners kunnen gebruik maken van voorzieningen van het huis. Medische indicatie noodzakelijk. Worden nauwelijks meer gebouwd, woon-zorgcomplex heeft plaats ingenomen.

4 Inleunwoning
Zelfstandige woning binnen een verzorgingshuis.

5 Woonzorgcomplex
Sinds eind jaren tachtig is het woonzorgcomplex in opkomst. Er wordt zowel service als zorg geboden. Woningen zijn aanpasbaar en bedoeld voor ouderen die nu of in de nabije toekomst zorg nodig hebben.

6 Levensloopbestendige woning
De Stichting Humanitas in Rotterdam exploiteert twaalfhonderd levensloopbestendige woningen. Binnen enkele jaren worden er ook duizend buiten de regio Rotterdam gebouwd. Doel is dat de bewoners nooit meer hoeven te verhuizen, ook niet als de behoefte aan zorg toeneemt. Zelfs verpleeghuiszorg kan worden geleverd. De term levensloopbestendige woning wordt ook algemeen gebruikt voor woningen die aanpasbaar zijn.

7 Woongroep
Nederland telt zo'n tweehonderd woongroepen voor ouderen. Bewoners hebben een volwaardige zelfstandige woning, daarnaast zijn er gemeenschappelijke ruimten. Diensten zijn soms gezamenlijk geregeld, zorg nooit. Vaak zoeken ouderen met dezelfde achtergrond elkaar op, zoals kunstenaars of allochtonen met hetzelfde vaderland.

8 Kangoeroewoning
Zeldzame woonvorm waarbij de woning van de oudere is gekoppeld aan een eengezinswoning, doorgaans die van een van de kinderen. Moderne vorm van 'inwonen'.

9 Verzorgings- of verpleeghuis
Wie zware zorg nodig heeft, komt in een verzorgings- of verpleeghuis. Voorheen was het verpleeghuis voor de 'ernstige gevallen', maar het onderscheid vervaagt. Een zorgindicatie is noodzakelijk.

Bron: Wonen op leeftijd, Nederlandse Woonbond/ANBO

Voor meer info voor woongroepen zie LVGO

De Slimste Woning van Nederland

RSS / Twitter