Het andere gezicht van maffialand.

N.a.v. de maffiamoorden in Duisburg (15-08-07), verscheen in het AD een artikel onder de titel: "Een dagje in Maffialand" en werd heel Calabrië, toch een oppervlakte van zo'n 15.000 km2, als één geheel gezien en werd er gesuggereerd dat iedereen wel iets met de maffia, actief of passief, te maken heeft.
Vandaar de retorische vraag: "Is dat wel zo"? Het antwoord moge duidelijk en logisch zijn.

 

Wat is Calabrië, waar die maffia zo actief is, dan wel?
N.B: Calabrië bestaat uit 5 provincies die onderling zeer van elkaar verschillen. In dit artikel wordt met name over de provincie Reggio Calabrië gesproken.


Bova, in de heuvels (Aspromonte, net op de achtergrond de Etna).

 

Het zuidelijkste gedeelte van Italië is op het eerste gezicht een zeer vreemd gebied. Het landschap wordt vaak bepaald door skeletten van onafgemaakte huizen en flats, door een onlogische of totaal afwezige planologie, door vaak slecht onderhouden wegen. Behalve de maffia zou dat een tweede negatief punt zijn. Echter, er is zo ontzettend veel positiefs.

De "Calabrees", om generaliserend verder te gaan, is in wezen een vriendelijk en open iemand. Als hij je omhelst, sluit hij ook zijn armen en laat ze niet openstaan om je zo snel mogelijk weer te laten gaan. Hij staat open voor alles, is nieuwsgierig naar alles. Hij vraagt je het hemd van 't lijf om te weten hoe jij leeft, praat, denkt en heeft daar alleen maar bewondering en respect voor.

 

                    
                           Stilo, een byzantijns kerkje uit de byzantijnze tijd.De "Calabrees" is een gul mens. Hij zal proberen je zo veel mogelijk te geven, groente en fruit van zijn land, hij zal je uitnodigen om bij hem te komen eten, te komen genieten van de overheerljke lokale wijn, zijn zelfgemaakte limoncello of bergamino en als je na uren eten, drinken en praten bij hem weggaat, zul je beladen zijn met flessen zelfgemaakte alcohol en eigen gemaakte jam.
De "Calabrees" is een goed mens die verschrikkelijk veel van zijn "land" houdt, die, waar ter wereld hij ook zal gaan werken, altijd naar zijn "land" terugkeert, zowel tijdens zijn vakanties als aan 't eind van zijn loopbaan in het buitenland of in het "noorden".
De "Calabrees" is een familiemens. Hij acht zijn familie hoog en zal altijd klaar staan om een verre neef of tante te helpen. Bij bruiloften, doopfeesten en begrafenissen wordt de hele familie uitgenodigd. Gaan ze op een een zondag ergens de "pranzo" nuttigen of picknicken, dan is dat altijd met de hele familie.
De "Calabrees" heeft respect voor de famuilie. Een oma heeft een taak in de familie, zij zorgt voor de kleinkinderen, zij brengt de normen en waarden over, zij wordt op handen gedragen door haar geliefde nakomelingen. Bejaardentehuizen bestaan hier nauwelijks, want de ouderen zorgen voor de kleinkinderen zo lang ze kunnen en de jongeren zorgen voor de ouderen.


Strand met op de achtergrond de Etna op Sicilie.

Calabrië is een prachtig land. Het verenigt de zee met de bergen. Je kunt er, zo'n zeven maanden van 't jaar, heerljk zwemmen in één van de twee zeëen: de Ionische of de Tyrrheense, maar je kunt er ook bergwandelingen maken, klauteren en 's winters kun je er skiën.
Calabrië is een streek met een eeuwenoude geschiedenis die reeds in de prehistorie begint. Vanaf de 8e eeuw voor Christus maakt het deel uit van het Magna Grecia. Ook hier zijn Griekse opgravingen te bewonderen.
Gelukkig is Calabrië toeristisch nog niet "ontgonnen" en vind je hier de ongereptheid, de zuiverheid van een onaangeraakte natuur. Het binnenland is dermate verrassend en fascinerend dat je er steeds opnieuw weer door wordt verleid. Ieder, vaak doodlopend, dal heeft zijn eigen flora, zijn eigen identiteit.

 

 

                    
                           Een prachtige, vaak voorkomende zonsondergang


Calabrië is een land dat meer dan de moeite waard is om met een bezoek te vereren, een land waar je nog tot jezelf kunt komen, waar de toeristische paden nog aangelegd moeten worden. Gelukkig maar, dan is er in Europa in ieder geval nog één stukje land zonder de gehaastheid van de westerse "beschaving".

Gerard de Lange
Reggio Calabrië

RSS / Twitter