Persbericht
Utrecht, 21 december 2011

De Sloveense stad Maribor is in 2012 een van de twee culturele hoofdsteden van Europa. Bezoekers van de Vakantiebeurs kunnen alvast nader kennismaken met deze voor velen onbekende stad. Die is nu vooral bij natuur- en sportliefhebbers geliefd door de Pohorje, het berggebied waar het in de zomer goed en licht wandelen is en avontuurlijk skiën in de winter.

Komend cultuurjaar kunnen Maribor en de vijf partnersteden van de culturele hoofdstad rekenen op nieuwe groepen bezoekers die komen genieten van culturele manifestaties waarvan er liefst 4.000 op het programma zijn gezet.
De exposanten van Slovenië in hal 9 van Jaarbeurs Utrecht zijn de experts als het gaat om informatie over deze festiviteiten, die nauwgezet over de vier jaargetijden zijn verdeeld, en adviseren over de mogelijkheden van een onvergetelijke vakantie in dit aantrekkelijke Zuid-Europese land. De Vakantiebeurs is van woensdag 11 januari tot en met zondag 15 januari. Maribor is samen met Guimarães in Portugal culturele hoofdstad van Europa.

Maak kans op gratis toegangskaarten!

Schrijf een leuk artikel over uw hobby, tuinieren, vakantie, steden bezoeken. Geef aan waarom u hieraan zoveel plezier beleefd, heeft u leuke ideeën, iets leuks beleefd, laat het ons weten en doe er een stuk of 5 foto's bij en u maakt kans op twee vrijkaarten van 17,50 euro per stuk!
In deze periode worden er veel surprises gemaakt, maakt hier tijdens het maken een paar foto's van en maak een leuke beschrijving. Twee vliegen in één klap!
Wij hebben diverse sets gekregen dus de kans is groot dat u gratis naar deze beurs kunt! Wij zullen het artikel dan op deze site plaatsen zodat andere mensen hier hun voordeel mee kunnen doen.
U kunt contact met ons op nemen rechts boven aan de site.

Veel succes!

 

 Oude wijngaard

Maribor ligt in het noorden van Slovenië aan de rivier de Drava die dwars door het centrum slingert en is de tweede stad van het land. In zomer en nazomer genieten bezoekers vooral van het fraaie oude centrum, de herenhuizen met de typerende rode daken, de twaalfde-eeuwse kathedraal, het stadskasteel uit 1483, het zestiende-eeuwse stadhuis, de ruim 400 jaar oude wijngaard, de oudste ter wereld. In het najaar zijn het de gezellige wijnfeesten die zich in de belangstelling van de toeristen mogen verheugen.

Euroland

In Maribor heerst een gemoedelijkheid en levensstijl die doet denken aan de noordelijke grenspartner Oostenrijk waar Slovenië eeuwenlang tot aan het eind van de Eerste Wereldoorlog, deel van uitmaakte. In 1918 werd het land onderdeel van de grote Federatie Joegoslavië van wijlen president Tito maar maakte zich daar na de tiendaagse oorlog in 1991 als eerste staat weer los van. In 2004 volgde het lidmaatschap van de EU en in 2007werd Slovenië ook een Euroland.

Hollands tintje

In het cultuurjaar 2012 delen Maribor en de vijf partnersteden in de vele culturele manifestaties, vooral muziekuitvoeringen, in theaters en zalen, op pleinen en in straten. De steden stralen elk een eigen thema uit: Slovenj Cradec (mythisch), Velenje (modern), Ptuj (antiek), Novo Mesto (schoonheid) en Murska Sobota (multicultureel). De opvoering van de Opera Schwarze Masken van de Poolse avant garde componist Krzysztof Penderecki is een belangrijk onderdeel van de festiviteiten in Maribor. De opera heeft een Hollands tintje. Het verhaal is gebaseerd op een roman van Gerhart Hauptmann uit 1928 over het dramatische leven van de Amsterdamse ballerina Benigna. De Nederlandse bas-bariton Huub Claesens speelde een prominente rol bij de première tijdens de Salzburger Festspiele in 1986.

Hugo Wolf

In de lente staan de festiviteiten vooral in het teken van de Oostenrijkse componist Hugo Wolf (1860-1903). Hij werd weliswaar geboren in Stiermarken maar in het deel dat tegenwoordig in Slovenië ligt. Wolf componeerde kamermuziek en liederen in het lichtere klassieke genre die ook door de Nederlandse sopraan Jo Vincent veelvuldig werden vertolkt. De zomer is gericht op activiteiten voor de jongeren. De kleinsten kunnen genieten van het Pipi Langkous festival. Voor de wat oudere jeugd zijn er uitvoeringen van de rockopera Der Mann mit den Bomben over het leven van de op 95 jarige leeftijd gestorven Edward Teller, de uitvinder van de waterstofbom die zelf de stoot gaf aan het debat over de ethiek van de wetenschap. In de herfst staat overal jazz en straattheater op het programma met als hoogtepunten poëzie, eigentijds dansen, socialistische kunst en design.

Vakantiebeurs

De Vakantiebeurs is de grootste consumentenbeurs ter wereld op gebied van vakanties en reizen. Bezoekers vinden er alle nieuwste vakantietrends met informatie van vakantie-experts uit alle werelddelen. Kroatië is het Gastland, een status die impliceert dat alle toeristische troeven van deze aangename bestemming in een opvallende, informatieve en feestelijke setting worden gepresenteerd. De organisatie Gezondopreis informeert de bezoekers niet alleen over gezond op reis gaan, maar juist ook om weer gezond thuis te komen.

Naakt recreëren

Onder de naam ‘Hemd van je Lijf' bundelt Naturisme Federatie Nederland alles op het gebied van naakt recreëren. OntmoetNL' omvat de Nederlandse exposanten die het beste van zichzelf laten zien in prachtige stands en op het Nederland Podium. Het groeiende segment Cruise- en Watersport doet er weer een schepje bovenop met een presentatie in maritieme sfeer. Nieuw thema voor de vrijdagavond is ‘Vakantiebeurs by Night', een event tot 21.00 uur met meer sfeer en elan dan ooit. Het Christelijk Vakantieplein is een zelfstandig evenement op vrijdag 13 en zaterdag 14 januari in een aparte hal van de Vakantiebeurs en is volledig gericht op een brede Christelijke achterban.

Openingstijden Vakantiebeurs

Vakantiebeurs 2012: van woensdag 11 t/m zondag 15 januari. De openingstijden zijn dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag 13 januari tot 21.00 uur. Voor entreekaarten in de voorverkoop met een aanzienlijke korting van 5,50 euro zie www.vakantiebeurs.nl.

 

Voor meer info of kaarten bestellen zie www.vakantiebeurs.nl

RSS / Twitter

 

Wie is Online

We hebben 31 gasten en geen leden online