Techniek

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
  1. Wetenschappers van de Chinese wetenschapsacademie CAS hebben een nieuwe prehistorische reptielsoort ontdekt in de buik van het grotere fossiel Microraptor zhaoianus. De onderzoekers beschrijven hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.
  2. De eetstoornis anorexia nervosa vindt haar oorsprong niet alleen in de geest, maar ook in het lichaam, concludeert een internationaal onderzoek. Dat kantelt het heersende beeld van de ziekte en biedt mogelijk nieuwe aanknopingspunten voor behandeling.
  3. Dinsdagavond vindt een gedeeltelijke maansverduistering plaats. Het is echter de vraag of het verschijnsel in heel Nederland te zien zal zijn, omdat Weerplaza verwacht dat het op veel plekken bewolkt zal zijn als de aarde tussen de zon en de maan schuift.
  4. Wetenschappers hebben aan de hand van een onderkaak een nieuwe dinosaurussoort met 'eendenbek' geïdentificeerd, die tachtig miljoen jaar geleden leefde in het huidige Texas.
  5. Het Europese satellietnavigatienetwerk Galileo kampt met een grote storing, schrijft European Global Navigation Systems Agency (GSA) op zijn website.
  6. Het gaat slecht met de bij. Daarom zijn er steeds meer pogingen om ze te redden. Die richten zich echter vaak op de Europese honingbij, en dat zespotige vee met vleugeltjes weet zich toch wel te redden. Gaan de andere 350 bijensoorten de ondergang tegemoet?
  7. NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: "Mensen krijgen wekelijks een creditcard aan microplastics binnen."
  8. De ALMA-telescoop in Chili is regelmatig in het nieuws: deze maand nog met beelden van samensmeltende sterrenstelsels en metingen van de temperatuur van de ringen van Uranus. Maar kan ALMA ons ook vertellen hoe sterren ontstaan?
  9. Wetenschappers concluderen dat in het gebied dat nu de Sahara is een aantal van de grootste zeedieren ooit hebben geleefd. Dat baseren zij op fossielen die zijn gevonden in het noorden van Mali. De zee in de woestijn zou zeker 50 meter diep en 3.000 vierkante kilometer groot zijn geweest.
  10. De mens is zich vele duizenden jaren eerder over Eurazië gaan verspreiden dan wetenschappers altijd aannamen. Dat blijkt uit een analyse van stukken mensachtige schedels die in de jaren zeventig werden gevonden in Griekenland.

RSS / Twitter