Techniek

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
  1. Na veel onderzoek stellen archeologen nu dat de Brabantse gemeente Cuijk een Romeins badhuis heeft gehad. Ze doen dat ''met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid''.
  2. Honden passen hun gezichtsuitdrukking aan als mensen naar ze kijken, zo blijkt uit een nieuwe studie. 
  3. Mensen zijn soms nog bij hun volle bewustzijn nadat ze door artsen dood worden verklaard, zo blijkt uit een nieuwe studie. 
  4. Koolmezen die worden bijgevoerd krijgen een langere snavel dan soortgenoten die geen extra voer krijgen. Een team van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), Wageningen University en vier Britse universiteiten heeft deze genetische verandering ontdekt. 
  5. Komend weekend zijn veel vallende sterren te zien. Het gaat om de meteorenzwerm Orioniden. Op het hoogtepunt, in de nacht van zaterdag op zondag rond 6.00 uur 's ochtends, zijn dat er maximaal 37 per uur, ofwel één per anderhalve minuut. 
  6. Muggen die zich bij hun slachtoffer hebben volgezogen hanteren een speciale techniek om ongezien en veilig weg te komen. Deze bestaat uit een combinatie van een extra snelle vleugelslag kort voor het opstijgen en het geleidelijk opvoeren van de druk middels hun lange poten.
  7. In 63 beschermde natuurgebieden in Duitsland is sinds 1989 driekwart van de vliegende insecten verdwenen. In Nederland en elders in Europa is de teruggang vermoedelijk net zo groot.
  8. Als mensen een nieuwe taal leren, maken ze veel meer gebruik van hun rechterhersenhelft dan tot nu toe werd aangenomen. 
  9. Mijnactiviteiten dragen veel meer bij aan de ontbossing van het Amazonegebied dan gedacht.  
  10. De cultuur van dolfijnen is zo complex door de grote omvang van hun brein, zo blijkt uit een nieuwe studie.

RSS / Twitter