ImageDit is een eenvoudig klusje voor de beginnende klusser en het resultaat staat heel gezellig in een nostalgische keuken!
Het is in principe een eenvoudig raamwerk met aan beide kanten inkepingen om de droogstokken in op te hangen.
U kunt het beste onbehandeld hout hiervoor gebruiken want dat geeft geen smaak af aan de te drogen appelschijfjes. Het is een uitdaging om het rekje te versieren met leuk houtsnijwerk of mooie krullen.

Benodigdheden:


10 stokken van ca 60 cm
2 planken van 50 bij 15 cm
1 plank van 60 bij 15 cm
Steekbeitel
Decoupeerzaag
Schuurpapier
Boormachine met houtboor
Houtvijl


Teken de inkepingen af zoals afgebeeld op de foto. De breedte van de inkepingen is afhankelijk van de dikte van de planken. Zaag de inkepingen tot de lijn in en steek met een scherpe steekbeitel het hout er uit. Met een schuurpapiertje netjes afwerken.

Maak van karton een malletje (in dit geval van een hartje, maar dat kan natuurlijk van alles wezen) en teken dit af boven in de twee staanders. Ga dit nu uitboren, zorg dat de buitenkant van de boor de lijn net raakt. De laatste stukken met de houtbeitel uitsteken en eventueel met een vijl bijwerken.


Klik op tekening voor vergroting.

Voor de ligger kunt u ook het beste een malletje maken van papier. Gebruik hier een stuk papier van 60 cm en vouw dit door midden zodat u een stuk heeft van 30 cm. Teken nu de inkepingen in en trek de golvende lijnen. Vouw het papier nu open en u heeft uw mal, links en rechts gelijk.
Zaag dit nu zover mogelijk uit met een decoupeerzaag en steekt de inkepingen weer uit met een steekbeitel en werk het weer netjes af met schuurpapier.

Naar eigen idee de planken afwerken met houtsnijwerk of mooie krullen.

Als u het rekje hebt gemaakt is het eenvoudig om er appelschijfjes mee te drogen. Was de appels en schil deze.
Verwijder met een appelboor het klokhuis en snij de appel in schijfjes en dompel ieder schijfje in water waarin wat citroensap is toegevoegd. Het citroensap geeft een frisse smaak aan de appelschijfjes en voorkomt dat ze gaan verkleuren.
Rijg de schijven daarna aan de droogstokken.
Het rekje wordt op een droge en warme plaats gezet waar wat trek is. Op de vensterbank is bijvoorbeeld een geschikte plek.
Na een paar dagen zijn de schijfjes gedroogd en kan het rekje opnieuw gevuld worden.
De gedroogde appelschijfjes kunt u lekker opeten of bewaren in kleine papieren zakjes.

 

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!

 

RSS / Twitter