euros.jpg picture by vgend

Het plan van het kabinet om de Partnertoeslag voor de AOW volgend jaar met 8 procenten te verlagen, wordt door minister Henk Kamp van Sociale Zaken aangepast.
Er waren in de eerste kamer teveel tegenstanders om dit plan er door te krijgen. Minister Kamp heeft daarom maar besloten dit aan te passen. Ria Vedder-Wibben had een alternatief voorstel naar voren geschoven.

Een meerderheid van de Eerste Kamer dreigde dinsdag de geplande korting van 8 procent op de toeslag voor 65-plussers met een jongere partner die zelf of weinig inkomsten heeft, weg te stemmen.

 

 

 

Zowel de CDA en de VVD alsmede de oppositiepartijen hadden grote bezwaren op het bezuinigingsvoorstel. Vooral omdat de oudere stellen nauwelijks de kans zouden hebben om zich voor te bereiden op de ingreep.

In het voorstel van het CDA staat dat de korting per 1 juli 2011 zal ingaan en de inkomens tot 30.000 euro te ontzien. In het kabinetsplan zouden alleen inkomens tot 20.000 euro, ofwel 110 procent van het minimumloon, worden ontzien.

Maximum aan percentage
Als de korting later ingevoerd zal gaan worden zal dit voor minder mensen gaan gelden, dit betekent dan wel een hogere korting op de AOW-toeslag voor de inkomens vanaf 30.000. Volgens de CDA-senator zou de korting niet hoger mogen uitvallen dan 10 procent.

Minister Kamp beloofde in januari met een nieuw voorstel te komen, waarin hij de plannen van Ria Vedder-Wibben als lijdraad zou nemen. Hij voegde er wel aan toe dat dezelfde bezuiniging moet worden opgehaald als met het oorspronkelijke plan: 105 miljoen euro volgend jaar en dat bedrag loopt op naar 118 miljoen euro in 2014. De vraag is of deze besparing wel wordt gehaald met een maximale korting van 10 procent.
Hieruit blijk maar weer dat het moeilijk regeren is met een eerste kamer wat momenteel geen afspiegeling is van de tweede kamer.
In 2015 wordt de AOW-partnertoeslag geheel afgeschaft. Dat is al in de jaren negentig al besloten.


Voor AOW bedragen kijk hier!

 

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!RSS / Twitter