ImagePersbericht
Utrecht, 31 december 2008

Linz in Oostenrijk en Vilnius in Litouwen zijn de culturele hoofdsteden van 2009. Beide zijn oude steden, maar hebben een compleet andere ontwikkeling doorgemaakt. Vilnius heeft een groot historisch centrum met niet minder dan 29 kerken in alle denkbare bouwstijlen waarbij het barok domineert. Linz is een moderne, geïndustrialiseerde stad met nog enkele historische gebouwen, zoals het oudste kerkje van Oostenrijk, de Sint Martinus. Bezoekers van de Vakantiebeurs kunnen alvast nader kennismaken met deze voor velen nieuwe bestemmingen, die zo sterk met elkaar verschillen.
Exposanten van Salzkammergut Tourismus en Ticino Tourism in hal 9 van Jaarbeurs Utrecht zijn de lokale deskundigen als het gaat om Linz. Voor informatie over Vilnius kunnen de beursbezoekers terecht in hal 10, bij de experts van de Lithuanian Development Agency, het Lithuanian State Department of Tourism en de Lithuanian Camping Association. De data van de Vakantiebeurs zijn van woensdag 14 januari tot en met zondag 18 januari 2009.

Onderdeel van het culturele programma van culturele hoofdstad Linz is de mogelijkheid om als kluizenaar een week lang te verblijven in het torengewelf van de Domkerk. Met slechts de beschikking over een eenvoudig bed, een tafel met stoel, enkele boeken en als grootste afleiding het gadeslaan van de drukte van de stad in de verte.Dagboek
Computer, televisie en mobieltje zijn taboe. Het belangrijkste in dat kleine kamertje is het dagboek waar de gast de gedachten in kan optekenen. Ontmoetingen tussen het publiek en de kluizenaar zijn mogelijk wanneer de laatste afdaalt naar de Domkerk om te bidden, te filosoferen met voorgangers en belangstellenden. De reflecties van de kluizenaars worden gebundeld in een fraai boek dat met foto’s wordt geïllustreerd.


Dictatuur
Vilnius en Linz hebben beide geleden onder een heftige dictatuur. Vilnius kreeg na ’45 te maken met het Russische regime. Linz ging tijdens de Tweede Wereldoorlog gebukt onder het bewind van Adolf Hitler. Die ging hier ooit op het Fadingergymnasium naar school en proclameerde na de Anschluss vanaf het balkon van het stadhuis het Grootduitse Rijk. Er is nog een bewoner, die aan deze periode een negatieve bijklank heeft gegeven: Adolf Eichmann. Ironisch genoeg woonde ook nazi vervolger Simon Wiesenthal enige tijd in Linz, nota bene schuin tegenover het woonhuis van Hitler en een straatje verwijderd van het huis van Eichmann.

Niet verstoppen
Linz wil dit deel van de geschiedenis niet verstoppen. Integendeel. In de stad is een belangwekkende tentoonstelling samengesteld onder de naam ‘Kulturhaupstad des Führers’ een goed beeld van de grootheidswaanzin die Hitler bezielde. Met deze expositie wordt een indruk gegeven van Hitlers pogingen om van Linz een stad te maken met bijzondere musea. Zijn streven was de hele stad te herbouwen en op te zadelen met groteske nationaal socialistische uitingen. Maar van al deze plannen is niets terecht gekomen; slechts de Nibelungenbrücke over de Donau werd gerealiseerd.

Nieuw leven
Wat wel uit die nazitijd beklijfde is de omvorming van stad met veel ambachten zoals scheepsbouw en tabaksindustrie naar geïndustrialiseerde staalwerken, de vroegere Göring Stahlwerke. Na die fabrieken eerst met bombardementen te hebben platgelegd, haastten de geallieerden zich om de staalindustrie na de oorlog met onder meer Marshall gelden nieuw leven in te blazen. Mede daardoor kon Linz zich ontwikkelen tot een industrieel, technisch en wetenschappelijk centrum. Met nog voldoende ruimte voor ecologische en culturele ontwikkelingen in de mooie natuur die de stad omgeeft.   Kopenhagen


Groene long
Vilnius ademt meer de geest van het verleden, wat tot uiting komt in het oude historische centrum waar het riviertje de Vilnia –naamgever van de stad - zoet kabbelend doorheen stroomt. Voor de half miljoen inwoners vormt het stroomgebied van de Vilnia een groene long in de stad, die toch al veel natuur uitstraalt. Het 360 ha grote oude centrum, het grootste van de landen rond de Baltische Golf en Oostzee, is een eldorado voor de liefhebbers van kathedralen en kerken uit een ver verleden. Hoog boven het centrum torent het kasteel van Gediminas, een vele malen hersteld bouwwerk uit de twaalfde eeuw.

Werelderfgoed
Het hele centrum van Vilnius, sinds 1323 hoofdstad van Litouwen, behoort tot het Werelderfgoed van de Unesco en leent zich uitermate goed om rustig te dwalen door de kromme straatjes, langs de Vilnia en het riviertje de Neris. Of om de ambachtelijke kunst te bewonderen in de talloze kerken en historische panden. Al ademt de stad geschiedenis, de moderne tijd is nadrukkelijk aanwezig in bijvoorbeeld de televisietoren, met bijna 330 meter de hoogste van Europa. Vanuit het hooggelegen restaurant hebben de bezoekers een riant uitzicht over de groene omgeving.

Jeugd
De bevolkingssamenstelling van Vilnius is na de overheersing door Rusland drastisch veranderd. Een kleine meerderheid is nog Litouwer en bestaat verder uit Polen, Russen en Wit Russen. De jeugd heeft een belangrijke plaats ingenomen in de stad, die maar liefst acht universiteiten telt en bijna 45.000 studenten.

Nederland
Veel toeristen uit Nederland trekt Vilnius nog niet. In 2005, de laatste telling, slechts 15.000, oftewel 3% van het totaal. Maar dat zal met de schijnwerpers op deze culturele hoofdstad ongetwijfeld veranderen. Culturele manifestaties die in 2009 op stapel staan zijn onder meer 120 kunstprojecten en een 900 kleine en grote evenementen op het gebied van muziek, dans, beeldende kunst, media, design en animaties.

Openingstijden
De openingstijden van de Vakantiebeurs 2009 zijn van woensdag 14 januari t/m zondag 18 januari van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag 16 januari van 10.00 tot 21.00 uur. Entreekaarten, met aanzienlijke korting van € 5,50 zijn verkrijgbaar in de voorverkoop via www.vakantiebeurs.nl.

Zoekt u een vakantiewoning dan kunt u hier kijken.

Bekijk hier onze andere artikelen over de vakantiebeurs!

 

RSS / Twitter