ImagePersbericht Utrecht,
11 maart 2008

Recordaantal aanbieders op publieksbeurs voor internationaal onroerend goed in Jaarbeurs Utrecht

Bezoekers van Second Home International kopen het liefst een tweede huis in Frankrijk (34%) of Spanje (27%). Dit bleek in oktober tijdens de najaarseditie van deze vooraanstaande publieksbeurs voor internationaal onroerend goed. In sommige media werd onlangs gemeld dat beide landen aan populariteit verliezen met als reden een verminderde waardestijging. De in Frankrijk en Spanje gespecialiseerde exposanten op de voorjaarseditie van Second Home International zijn een andere mening toegedaan. Beide landen zijn nog steeds zeer geliefd. In Frankrijk verschuift de belangstelling naar relatief onbekende regio’s en het bezit van een huis in deze nieuwe gebieden gaat gepaard met bijkomende voordelen. In Spanje is de trek naar het binnenland op gang gekomen.
Absoluut record
Second Home International 2008 wordt gehouden van vrijdag 28 maart t/m zondag 3 maart in Jaarbeurs Utrecht. De 350 exposanten presenteren een aanbod uit 65 landen, een absoluut record. Op www.secondhome.nl staat een compleet overzicht van exposanten en bestemmingen.

Petite France
Frankrijk is al jaren vakantieland nummer 1 onder de Nederlanders en populair onder tweede huiseigenaren. Languedoc-Roussillon is een gebied dat kopers nu ontdekken. Dit gebied ligt in het zuiden van Frankrijk en wordt begrensd door het Rhône-dal, het Garonne-bekken, het Centraal Massief, de Pyreneeën en de Middellandse Zee. De meest populaire streken zijn Aude en de Pyrenees-Orientales. “Deze departementen worden samen wel ‘petite France’ genoemd”, zegt Meindert Aartse van Pierce en Elliot, exposant van Second Home International 2008. “Men vindt er alles wat het land te bieden heeft, zon, strand, zee, bergen, skimogelijkheden, en Perpignan is de stad met de meeste zonuren van heel Frankrijk.”

Waardegroei
Nog een reden om voor dit gebied te kiezen is de goede bereikbaarheid per vliegtuig, Toulouse, Carcassonne, Perpignan, Girona, maar ook met de TGV of per auto. De TGV is sinds een jaar doorgetrokken naar Perpignan, wat een enorme waardegroei van het onroerend goed met zich zal meebrengen.
Aartse:“We zien een duidelijke ontwikkeling. In het verleden werd een tweede woning nog puur als recreatief of residentieel gezien. Nu zijn er meer en meer mensen die kopen uit oogpunt van investering. De gegarandeerde verhuurrendementen, die hoger zijn dan de rentelasten van de hypotheek, in combinatie met de verwachte waardestijging maken het kopen van een woning in Frankrijk tot een zeer interessante investering. De prijs van onroerend goed is het afgelopen decennium met gemiddeld 8% per jaar gestegen.”


Spanje vergelijkbaar
Spanje vertoont een vergelijkbare ontwikkeling. Het land is nog altijd een van de meest populaire vakantiebestemmingen. Niet alleen vanwege de 3000 km goudgele stranden, eilanden zoals Gran Canaria en Ibiza, romantische haventjes, betoverende dorpen, gezellige terrassen en levendige steden met eindeloos veel bars en disco's. Spanje heeft ook een prachtige natuur en monumentale steden, zoals Sevilla, Madrid, Barcelona en Granada. Dat weten tweede huis eigenaren maar al te goed.

Avontuur
“We zien wel dat mensen steeds meer naar het binnenland trekken”, zegt Hans van Let van Casa las Dunas. ‘’Overvolle gebieden met betonnen blokken als de Costa del Sol of Costa Blanca worden gemeden. Mensen zonderen zich meer af en zoeken avontuur”. Volgens van Let bestaan er misverstanden over de situatie op de Spaanse huizenmarkt.“De enorme prijsstijgingen van de afgelopen jaren zijn inderdaad verleden tijd. ‘Snelle’ investeerders kunnen minder ‘snel’ winst maken. De markt verschuift van een investeerdersmarkt naar een markt waar de eindklant centraal staat. We zien een verminderde prijsstijging’’.

Resales
‘’De afname wordt mede veroorzaakt door een toename van ‘resales’. Oudere huizen komen op de markt voor de prijs van een nieuwbouwwoning. De eigenaren hebben ruimte om in prijs te zakken omdat ze de woning 20 jaar geleden nog voor weinig geld hebben kunnen kopen en reeds een flinke marge hebben’’. Toch bedroeg de gemiddelde waardetoename in Spanje het afgelopen jaar 5,31% (bron: Banco de Espana) ten opzichte van 3,77% in Nederland (bron: NVM). ‘’Geen slecht resultaat’’, concludeert Van Let.

Openingstijden
De 23e editie van Second Home International is van donderdag 28 t/m zondag 30 maart 2008, Jaarbeurs Utrecht, hal 10 & 11. De openingstijden zijn dagelijks van 11.00 tot 18.00 uur.

Bekijk ook onze andere artikelen over Second Home!

 

RSS / Twitter

 

Wie is Online

We hebben 43 gasten en geen leden online