Leuke Tuinconcerten

Entrée € 9,50 muziekzomerkaart € 45,00
Bij slecht weer (verwachting) is het aan te raden om te reserveren. Er zijn binnen maar een beperkt aantal plaatsen en vol is vol!. Dit geldt voor alle concerten.
Neem een kussentje of plastic mee, u zit nl. op het gras.

 

 

20 mei 2012, 14:00 uur Cross over jazz

Cross over jazz van Artemisz Polonyi, begeleid door contrabassist Bambam Rodriguez Artemisz zingt ongehoorde cross over jazz.

Het valt niet mee om het zangtalent van Artemisz Polonyi te benoemen. De van oorsprong Hongaarse zingt jazz, zoveel is zeker, maar niet in een stijl die ook maar enigszins begrensd lijkt door conventies. Een vergelijking met Kyteman dringt zich op: zoals die hiphop naar onverwacht nieuwe hoogten heeft opgestuwd, zo zingt Artemisz zich naar nog onbekende verten in de jazz. Naar hartenlust improviserend, maar steeds ‘fully in control', waardoor ook zij medemuzikanten weet mee te slepen in ongehoorde cross over avonturen. In Selatuinen zal de revelatie uit de scene van Den Haag optreden met haar vaste contrabassist Bambam Rodriguez.

Als klein meisje was de verlegen Artemisz verrukt van het zingen in koren, het liefst een beetje verscholen tussen de anderen, meedoen was voldoende. Haar sopraanstem viel echter op en in haar thuisland kreeg zij een klassieke scholing. Met het ontpoppen van haar stem lonkte echter de vrijheid van de jazz en zo ontdekte ze haar artistieke talent in de muziekcafés van Boedapest. Dat bracht haar in 2007 naar Den Haag waar ze de jazzopleiding aan het conservatorium voltooide. Momenteel werkt Artemisz aan een masterstudie waarin ze improvisatieschema's voor vocale groepen ontwerpt. Een proef van haar kunnen gaf ze dit jaar in de Nederlandse theaters met de dansgroep T.R.A.S.H., waarbij op haar muzikale improvisaties voor twee vocalisten het ballet Safe Absence werd uitgevoerd.

 

 

3 juni 2012, 14:00 uur . Ierse folk

Ernst Langhout, Johan Keus and band. Ierse folk: eigen interpretaties van traditionals en minder bekende ballads. Dylan en Lennon yn it Frysk.
Langhout en Keus do it again: Irish Folk in Selatuinen
Op een zonovergoten zondagmiddag in de zomer van 2009 gaven Ernst Langhout en Johan Keus een onvergetelijk optreden in Selatuinen. Ruim tweehonderd liefhebbers laafden zich aan de Ierse folk interpretatie van de twee rasmuzikanten, het was feest en de theatertuin puilde uit. Jammer voor op de bonnefooi aanwaaiende fans en andere laatbeslissers, zij konden er domweg niet meer bij. Langhout en Keus beloofden toen al na hun zoveelste toegift dat zij terug zouden keren in Selatuinen. Deze zomer is het dan zover: de reprise van The Irish Kitchen Table Tapes en nog meer Dylan yn it Frysk.
Wat Matthijs van Nieuwkerk vandaag de dag met zijn DWDD Recordings doet, deden Langhout en Keus al in 2004 nadat zij aan de keukentafel hadden ontdekt dat zij verschillende muziekhelden deelden - Dylan, Lennon en de naamlozen van de Ierse folk. In eigen bewerking, met de doorleefde zang van Langhout, de subtiele backing van Keus, en de virtuositeit van beide op de gitaar. Mocht er ooit nog een stamboek komen van Friese gitaristen, dan staan Keus en Langhout ongetwijfeld bovenaan.

 

17 juni 2012, 14:00 uur: 4 Family Quintet

Zangsoap met vocale klassiekers en licht klassieke toppers van onder andere Mozart, Haydn, Weill en Hammerstein in eigentijdse vertalingen.
4 Family Quintet zingt welluidende zangsoaps
Twee broers, twee schoonzussen, twee echtparen - in minder harmonieuze kringen zou deze setting al gauw de opmaat kunnen zijn voor spetterende intriges: kiftende huwelijkspartners, vilein vrouwvolk dat het vuurtje nog eens opstookt, je ziet de soap zo voor je. Bij de 4 Family Quintet houdt nummer vijf, pianist Han Louis Meijer, echter de boel muzikaal in het gareel. Kibbelen mag, maar wel welluidend graag. En dat doen de broers Fiselier en hun echtgenoten dan ook met overgave. Jaloezie, woede, verliefdheid, hartstocht en ruzie komen ruimschoots aan bod in het klassieke repertoire van het familiekwartet, maar o zo fraai vertolkt. Met eigen vertalingen van aanstekelijke liederen en operafragmenten, aaneengesmeed door een grappige theatrale verhaallijn.
Sopraan Maja Roodveldt, mezzo Marjolein Koetsier, tenor Ruud Fiselier en bariton Frans Fiselier houden er alle vier een drukbezette concertagenda op na met optredens in binnen- en buitenland. Voor een 4 Family onderonsje maken zij als het maar even kan een gaatje vrij om zich lekker uit te leven in humoristische zangsoaps met licht klassieke toppers. Volksmuziek op het hoog niveau, waarbij mediator Meijer de vocale familieperikelen aanscherpt met ragfijn pianospel.

15 juli 2012, 14:00 uur: Katterpillaar

Kleinkunstpop in close harmony. Eigenzinnige werk van Nederlandstalige en Friese folk, pop en luisterliedjes. Door singersongwriters en muzikanten Koas en Wouter van der Wal.
Tweestemmige kleinkunstpop in Selatuinen
Katterpillaar maakt kleinkunstpop, zegt de band zelf. Maar daarmee doen de twee broers Van der Wal zichzelf eigenlijk tekort. Kleinkunstpop is weliswaar een treffende benaming voor de originele teksten en de poëzie in hun liedjes, maar reikt niet ver genoeg om de zangkwaliteiten van Koas en Wouter van der Wal te beschrijven. Of het nu in de gedeelde genen zit, of in de toevallige samenballing van zangtalent, zelden klinkt close harmony intenser dan bij Katterpillaar. Niet voor niets duikt telkens de vergelijking met Crosby, Stills and Nash telkens weer op bij concertrecensies of in reacties op YouTube.
De feilloze tweestemmigheid waarmee de Friese broers hun melodieuze maar eigenzinnige liedjes uitvoeren, viel ook op bij componist/arrangeur Onno Krijn en theaterzangeres Leoni Jansen. Het duo van Noon Records tekende voor de productie van de tweede CD van Katterpillaar: Bruggenbouwer. Net als hun eerste cd Krommels een mix van eigen Nederlandstalig en Fries werk. De clip Bloed ûnder de neilen is intussen een van de favorieten bij Omrop Fryslân, en van liedjes als Jouw eigen zee krijgt de rap groeiende schare Katterpillaar fans maar niet genoeg.

 

12 augustus 2012, 14:00 uur Still life Trio

Roots jazz door het Still life Trio. Met Laurens Blinxma op soprano en altsax, Kees de Groot gitaar, en Bert van Erk op contrabas. Standards, eigen stukken, latin, tango's van Astor Piazolla en verschillende klassieke werken speciaal gearrangeerd voor trio.
Roots jazz door het Still life trio
Jazz muzikanten zijn zwervers, zwervers met een missie, maar evengoed: zwervers. Zij blijven doorgaans niet te lang hangen aan elkaar. Als de roes van het samenspel dreigt te verslappen, zoeken zij nieuwe maatjes op. Om zich opnieuw in de volgende roes onder te dompelen, om van anderen te leren. Als zij de kunst eenmaal onder de knie hebben stappen ze maar eens op, om weer nieuwe horizonten te onderzoeken. Een leven lang leren, een leven lang zwerven. Een enkele jazzartiest heeft het geluk van een thuis: een formatie waar hij altijd naar kan terugkeren om zich voor even te koesteren aan de warmte die hij bij oude soulmates vindt. Still Life Trio is zo'n thuis.
Saxofonist Laurens Blinxma, gitarist Kees de Groot, en contrabassist Bert van Erk zijn noordelingen die apart van elkaar met alle denkbare grootheden uit de jazz hebben gespeeld. En op allerlei hotspots waar het gebeurde; in Afrika, Zuid-Amerika, de Verenigde Staten of in good old Europe. Rijk aan invloeden keerden zij terug naar Friesland en Groningen om nieuwe projecten op te zetten, of bands te formeren. Maar ondanks hun muzikale experimenteerdriften, vergaten zij hun roots niet. De jazz waarmee het allemaal begon, het thuiskomen in het Still Life Trio.

25 augustus 2012 (op zaterdag), 14:00 uur Schubertiade

Een programma van liederen tot en met dubbelkwartetten van Franz Schubert. Uitgevoerd door zangers van de Nationale Reisopera, pianobegeleiding Hans Erik Dijkstra.
Zomerse Schubertiade in Selatuinen
Schubert in het zonnetje zetten, dat is het idee achter een Schubertiade. Het vaste zangersensemble van het grote zomerconcert in Selatuinen eert dit jaar de meester van het Romantische lied met een jubelfeest tjokvol vocale highlights. Voor de feestelijke gelegenheid aangevuld tot een dubbelkwartet, zingt het gezelschap een selectie uit de duizend zangstukken - 1000 jawel, ongelofelijk maar waar - die Franz Schubert in zijn veel te korte leven heeft gecomponeerd. De Schubertiade in het tuintheater belooft een over elkaar heen tuimelende reeks van duetten, trio's, kwartetten, en dubbelkwartetten; in zwierige scènes uitgevoerd naar de mores van Schuberts tijd.
De traditie van de Schubertiade loopt namelijk terug tot het begin van de negentiende eeuw. Nog tijdens zijn leven organiseerde de vriendenkring rond het genie de eerste Schubertiades om de armlastige componist aan wat inkomsten te helpen. Op die informele muziekavonden in Weense cafézaaltjes gingen de dichterkompanen met de pet rond, terwijl Schubert vaak zelf achter de piano kroop om zijn nieuwste werk te laten horen. In de vorige eeuw werd de Schubertiade nieuw leven ingeblazen, doorgaans prestigieuze meerdaagse festivals met plechtige uitvoeringen. De zangeressen en zangers van het tuinconcert kiezen met hun eerbetoon voor de luchtige sfeer van de allereerste Schubertiades: vrolijke noten met serieuze ondertonen. Door Hannie Slingerland; sopraan, Mirjam Cornelisse; sopraan, Karin Brunt; mezzo, Henk Koorneef; alt, René Melisse; tenor, Gregor Stachowiak; bariton, en Peter Krijn; bas. De bekende zangersclub wordt als vanouds begeleid door pianist Hans Erik Dijkstra.

Bij slecht weer (verwachting) is het aan te raden om te reserveren. Er zijn binnen maar een beperkt aantal plaatsen en vol is vol!. Dit geldt voor alle concerten.

9 september 2012 14:00 uur Barokrepertoire

Sopraan Wendy Roobol en luitiste Elly van Munster met liederen uit het barokrepertoire. Onder andere Caccini, Dowland, Purcell en Monteverdi.
Vocale barok in theatertuin Sela
Koud afgestudeerd van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag kreeg de prille zangloopbaan van de sopraan Wendy Roobol al een vliegende start bij de Barokopera Amsterdam. Het gezelschap, dat vergeten juweeltjes uit de beginperiode van de opera opdiept, onderkende van meet af aan het soepele, warme stemgeluid van de jonge Roobol, zo helemaal toegesneden op de heldere baroknoten. Tijdens producties die volgden op haar debuut, zoals de cyclus Purcell on Stage, waarmee de Barokopera ook in Parijs succes boekte, maakte de zangeres kennis met de ervaren luitiste Elly van Munster. Elly is de spil in het orkest van de Barokopera, met de theorbe (basluit) neemt ze de typerende basso continuo partijen voor haar rekening.
Muzikaal klikte het tussen de twee vrouwen en zij besloten om hun liefde voor het barokrepertoire met elkaar nog verder uit te spinnen. Welke componist zij uit die lange periode uit de muziekgeschiedenis ook bij de kop pakken, de muzikale interactie tussen het duo verloopt als vanzelf, zij voelen elkaar feilloos aan. Of het nu om de nog in de Renaissance wortelde liederen van Giulio Caccini gaat, aria's van Verdi, of de melancholische songs van John Dowland - de symbiose tussen stem en luit is op zijn zachts gezegd apart in de praktijk van de Nederlandse barokmuziek.

 

23 september 2012, 14:00 uur Theatrale Operaduetten en Aria's

Trio Luci Serene met theatrale operaduetten en aria's. Sopraan Heleen Meijer, alt Annette Stallinga zingen hoogtepunten uit de opera van Monteverdi tot Bernstein, begeleid door Andrew Clark op de piano.
Goodbye Dow Jones, adieu landbouwpolitiek: leve de opera
Een zangeres word je niet, dat ben je. Ontkennen heeft geen zin, uiteindelijk kom je jezelf tegen. Zo verging het Heleen Meijer, bij Annette Stallinga verliep het niet anders. De een studeerde af als econoom en de ander doorliep de landbouwhogeschool, maar als de Dow Jones of de agrarische statistieken het maar even toelieten, dan zongen ze. In koren, tijdens de zanglessen, onder de afwas, bij de onvermijdelijke optredens. En allebei kwamen zij, apart van elkaar, tot de slotsom dat aan een verdere loopbaan in de muziek niet te ontkomen viel. Goodbye Dow Jones, adieu landbouwpolitiek: leve de opera.
De sopraan en de alt kwamen elkaar zo'n vijf jaar geleden tegen tijdens een masterclass; Heleen zong een deel uit het Stabat Mater van Pergolesi en Annette was diep geraakt. Of Heleen met haar het duet wilde zingen. En zo mengden de heel verschillende vrouwenstemmen tot iets waar de dames zelf versteld van stonden. Sindsdien gaan zij samen verder als Luci Serene, de Engelse pianist en klavecimbelist Andrew Clark completeert het trio. Andrew leidde in 2009 ondermeer het ensemble tijdens het Prinsengrachtconcert van het Australische zangfenomeen Danielle de Niese.
Luci Serene heeft diverse programma's op het repertoire staan; van Stabat Maters tot compilaties van oude muziek. In de muziektheater van Selatuinen pakken de drie musici echter uit met highlights uit de opera. Vooral duetten: zoals die van Orfeo en Euridice, maar ook A boy like that tussen Maria en Anita uit West Side Story. En nog veel meer vocaal vuurwerk, van onder andere Mozart, Händel, Monteverdi en minder bekende componisten.

Voor meer info zie www.selatuinen.nl

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!

 

 

RSS / Twitter