Op vrijdag 23 april is het zover , dan gaat de 7de editie van Gardens of Excellence te Brugge van start. Tal van nieuwe exposanten met exclusieve tuindecoratie, tuinplanten en outdoorlifestyle producten zijn van de partij. Het thema waar deze editie de nadruk op gelegd wordt is : planten voor de schaduwtuin en mooie oude cultivars.

Een stukje Vlaamse Geschiedenis

Gardens of Excellence gaat opnieuw door van 23 april tot en met 25 april in het historisch domein van de Abdij van Male, gedurende vele eeuwen residentie van de Graven van Vlaanderen en Bourgondische vorsten. De burcht die tot abdij gerenoveerd werd is thans nog bewoond door een 23 zusters van de orde van het Heilig Graf (indertijd gesticht door de patriarch van Jeruzalem)en zij heten u van harte welkom. Sinds vele jaren hebben de zusters tijdens de beurs ook een bijzonder druk bezochte verkoopstand waarop o.a. de abdij Male wijn en zelf gebakken rozijnenbrood de absolute smaakmakers zijn.

 

 

Kunst in de ridderzaal
Bij een burcht hoort een ridderzaal en deze wordt deze editie voor een groot stuk ingenomen door Geert Vanacker en zijn bijzondere keramiek creaties.


Binnenplein ontsloten

Net als vorige jaren worden ook deze maal de poorten naar het binnenplein éénmalig ontsloten en kan de bezoeker de abdij van een ongekende zijde bewonderen. Op het binnenplein vindt u deze editie niet alleen de Maretak , CKS plants en de zusters van St-Trudo , maar ook tal van schitterende kunstwerken in hout, brons en keramiek van o.a. Geert Vanacker, Mag Vermeiren , Robin Uzeel en Ann Schiltz...

Kwalitatieve Tuinplanten
Tal van West-Vlaamse (en andere) kwekerijen zijn opnieuw van de partij , zo kan je kennis maken met de hosta's, hydrangea's, fruitbomen en kustplanten van kwekerij Jan Sterken, het uitgelezen gamma grote rhododendrons en Gentse Azalea's van Bloemisterij Matthijs, honderden soorten fuschia's bij kwekerij Argos groencenter , prachtige hosta's bij Hostafan, rotsplanten bij Hodister, de alpine planten en bijzondere vaste planten bij Greet & Chris, heerlijke geuren en honderden rozensoorten bij Casteels rozen , lekkere verse kruiden bij het Kruidenhuisje.., vaste planten ,eenjarigen en kuipplanten bij Groencentrum Brugge , mediterane planten en sierstruiken bij CKS plants , talloze bloembol variëteiten bij Baltus , Cornussen in volle bloei bij Tuinen Deroo ...en nog veel meer moois bij tal van anderen


Planten voor een schaduwhoekje
Iedere tuin beschikt wel ergens over een schaduwhoekje, vaak is het een troosteloos deel van de tuin, maar het kan ook anders ! Mits de juiste plantenkeuze en correcte verzorging kan dit stukje schaduwtuin uitgroeien tot een sfeervol en rustgevend geheel met varens, epimedium, akelei, pulmonaria,brunnera's, heuchera's, dicentra's,ligularia's en niet te vergeten de sierlijke hosta's en ooievaarsbek. Planten voor de schaduw bloeien vaak in de lente, als het bladerdek nog niet volgroeid is, maar er zijn ook wel enkele leuke zomer-en herfstbloeiers te ontdekken. Onder begeleiding van Maurice Vergote, doorwinterde plantenkenner- en kweker leggen we een bijzondere schaduwhoek aan met botanische bijzonderheden van gekende plantenkwekers . Een bijzondere bron van inspiratie om ook in uw tuin een verwaarloosd schaduwhoekje een absolute meerwaarde te geven .


Meesterlijke bloemschikkingen en bijzondere planten.
Meesterbloembinder Carl Vandermoere van de Vier Seizoenen is reeds lang geen onbekende meer. Tijdens de beursdagen presenteert hij originele tafel-en wandgarnituren in het Neerhof bij de abdij. Tevens bijzondere planten, bloemstukken en decoratie te bewonderen.Outdoor Lifestyle
Buitenleven is "in", bewijs daarvan zijn de talrijke orangerieëën, veranda's, pergola's, buitenkeukens en stijlvolle bijgebouwen die de laatste jaren in onze tuinen ingang vonden. Hete zomers zoals deze van 2009 doen ook de vraag naar schaduw in de tuin toenemen, zonnewering en parasols in alle vormen en kleuren worden dan ook ‘ hot items' . Ook op het vlak van tuinmeubilair hebben we de laatste 10 jaar een ware revolutie meegemaakt, basic plastic tuinstoeltjes, waar je na enkele jaren op de meest ongelegen momenten door heen zakte zijn voorgoed uit het tuinbeeld verdwenen . Teak, aluminium, rotan en andere kwaliteitsmaterialen maken reeds jaren opgang, op de beurs kan u alvast terecht bij o.a. Vandella, Vosco Outdoor Lifestyle, Touch of Jules, Classindo Wood, Maxiteak en last but not least voor koloniale meubelen in oude indonesische teak bij Axelle Henrard van Happy Few.

Wie in de toekomst heerlijk wenst te genieten in een luxe wellness Jacuzzi zal ongetwijfeld met bijzondere interesse de stand van ‘ t Rozenrijk benaderen.

Liefhebbers van stijlvolle en nostalgische ornamenten en tuindecoratie zullen ongetwijfeld hun gading vinden op de standen van ‘t Hof van Artimas, ‘t Acqua é Giardini, De Maretak, HP handelsonderneming, Giboo, Tonnenhandel Jan Bullynck en vele anderen.

Voor huis- en tuinaccessoires kan men dit jaar terecht bij exposant Gredeco ,atelier Artisjok en ‘t hof van Artimas . Wie daarentegen zijn waterpartij een extra dimensie wenst te geven moet ongetwijfeld eens bij Agora buro voor omgevingsarchitectuur en verdeler van de originele ‘chattering birds ‘langs.


Vintage planten
Planten zijn een mode item geworden en ieder jaar verschijnen tal van nieuwe hybriden , die de oudere (vaak even mooie ) soorten op de achtergrond verdrijven. Soms is dit louter om economische redenen en lenen deze nieuwe hybriden zich makkelijker voor industriele productie, anderzijds laten we ons met zijn allen vaak bekoren door het opschrift ' NIEUW '

Deze editie wensen we echter de' oude cultivars' die de tand des tijds met glorie doorstaan hebben en o.i. zonder enige twijfel met de nieuwere variteiten kunnen wedijveren in de kijker te plaatsen ! Stel uw eigen vintage collectie van oude rozen, hydrangea's, hosta's, vergeten groenten, kruiden en oude fruitrassen samen op de beurs...en geniet van een stukje nostalgie en romantiek.

Aktie van VoorPlussers voor vrijkaarten!
Heeft u een leuk verhaal over uw hobby (tuinieren) en heeft u daar wat leuke foto's bij, dan kunt u dat verhaal aan ons opsturen. Wij zullen dan het artikel op deze site plaatsen en onder de leukste inzenders verloten wij enkele gratis kaarten. U kunt dan in aanmerking komen voor twee vrijkaarten. Wij krijgen meerdere sets tot onze beschikking dus een grote kans dat u gratis naar deze beurs kunt.
Succes en misschien tot op de een of andere beurs!

 

Atelier Artisjok : ‘ De tuin moet leuk zijn ‘
Atelier Artisjok wordt gerund door Peter Duerinck en Katelijne Demonie. Als echtpaar hebben zij een bijzondere missie: het ontwerpen van hoogstpersoonlijke tuinen.

Bewust kleinschalig neemt dit bedrijf ruim de tijd om kwalitatieve tuinen te bedenken die op het lijf geschreven staan van hun opdrachtgever. Geen banaliteit, geen standaardisatie en niet "uit de boekjes geplukt". Er wordt grensverleggend gewerkt, gedacht, geëxperimenteerd zonder evenwel de praktische en budgettaire haalbaarheid uit het oog te verliezen. En vooral : de tuin moet leuk zijn!

Zowel ruimtelijk als botanisch zijn de creaties van Atelier Artisjok op zijn minst interessant te noemen. Er wordt ook gezocht naar een toegevoegde waarde, het tikkeltje méér.

Peter en Katelijne houden het niet bij ontwerpen. Het afschuimen van kwekerijen op zoek naar planten die de reguliere "tuinaanlegkwaliteit" overschrijden is een passie geworden, net als het zoeken naar tuinantiek maar evengoed naar modern getinte objets d'art.

 

 

Smaak zonder grenzen
Bij ‘ La Chevrerie des Waides ‘ presenteren Vassilis en zijn echtgenote u opnieuw heerlijk kruidige geitenkazen en l'ail des ours , bij ‘ Le Moulin de Bartavels ontdekt u bijzondere olijvenvarieteiten, tapenades, heerlijke saucissons met rijk kruidenpalet en ambachtelijke kazen uit Frankrijk. Wie bij al dit lekkers ook een exquis glas wijn lust zal op de stand van Laurent Père et Fils ongetwijfeld zijn gading vinden. Reeds vier generaties lang importeren zij hoogstaande kwaliteitswijnen uit Frankrijk, Italië en Spanje , met respect voor de authenticiteit van de ‘terroir' en anderzijds steeds opnieuw op zoek naar gedurfde nieuwe wijnsmaken.

Wie graag wel eens zou te weten komen hoe onze grootmoeders van die heerlijke ambachtelijke confituren wisten te maken moet ongetwijfeld eens langs op de stand van de suikers van Tienen , zij demonsteren u terplaatse
hoe de vork aan de steel zit .


Tentoonstelling Arbo-Art in de Ridderzaal
Kunstenaar Robin Uzeel heeft iets met bomen, naast kunstenaar is hij in het dagelijkse leven ook boomverzorger, een vak dat zijn familie reeds 7 generaties beoefent.In zijn werk transformeert Robin dode bomen tot kunstwerken waarin hij het innerlijk van de boom naar voor brengt en de boom een nieuw leven schenkt. Robin Uzeel maakt werk voor binnen en buiten, het hangt af van de boomsoort, berk kan absoluut niet buiten, acacia daarentegen kan makkelijk de weergoden trotseren. Robin werkt ook niet figuratief, enkel het silhouet van de boom telt, hij wil de ziel van de boom vrijlaten.

Demonstratie - Boomverzorging in het park van de abdij
Boomverzorging wil zeggen : de boom laten in zijn natuurlijke vorm : +- 15% uitlichten van de kroon ( wat zeker niet wil zeggen inkorten), dode of zieke takken verwijderen, watershot, kruistakken, maar zodanig dat de boom zijn esthetisch en natuurlijk evenwicht niet verliest. Bomen worden dus nooit ingekort of gekandelaard, want dit veroorzaakt vaak reacties in de boom die hij niet overleeft ( houtrot, infecties, waterlot enz..) Bij het in de boom klimmen worden ook nooit sporen gebruikt , maar de boomvriendelijke footslocktechniek.

Wie er meer wil over weten kan tijdens de beurs terecht bij Robin Uzeel en ook de demonstraties meemaken.

 

Demonstratie- vuursmid Hubert De Volder
Het aambeeld en de hamer zijn de geliefkoosde instrumenten van Hubert De Volder, met krachtige slagen en kunstig inzicht tovert hij metalen stangen om tot prachtige sierobjecten, smeedwerk voor de tuin dat gezien mag worden.

Doorlopend demonstraties tijdens de beurs.


Tentoonstelling Ann Schiltz
Na een boeiende internationale loopbaan in design en mode, besloot Ann Schiltz het over een andere boeg te gooien en zich te verdiepen in de keramiek. Ze volgde een opleiding in de academie voor schone kunsten in Dendermonde en volgde vele masterclasses en workshops in binnen-en buitenland. Haar keramisch werk is de artistieke veruiterlijking van dingen die haar ontroeren en beroeren. Zij tracht vorm te geven aan gevoelens van opgewektheid, schoonheid of onmacht. In de wisselwerking van vorm, structuur en kleur tracht de kunstenares zowel verstilling als beweging uit te drukken. Op het binnenplein van de abdij exposeert zij met een installatie van 9 vogels en installatie ‘ Ogen blik ‘ .


Magische harpmuziek door Luc Vanlaere in de kapel van de abdij
Harpist Luc Vanlaere heeft zich in 2008 helemaal in de kijker gewerkt met zijn authentieke composities die hij op indringende wijze vertolkt en waarmee hij heel veel mensen heeft geraakt. Hij was een graag geziene gast op tal van klassevolle evenementen in het hele land en zorgt telkens voor een adembenemend moment. Getuige hiervan is het succes van zijn cd "ebb tide" die inmiddels in binnen- en buitenland met hoge waardering ontvangen wordt. Gedurende de hele "Gardens of Excellence" zal Luc Vanlaere doorlopend optreden in het wondermooie dekor van de kapel waar zijn fijne harpklanken de pracht van de bloemschikkunst opnieuw zal begeleiden. Een magisch rustpunt dat je niet mag missen.

Compo en de wedstrijd ‘ De mooiste tuinen ‘
Is uw tuin uw passie ? Neem dan deel aan de wedstrijd ‘ De mooiste tuinen ‘ en win een exclusieve Garden Party voor 10 personen ter waarde van 2.000€
Meer info op de stand van Compo Benelux tijdens Gardens of Excellence of op www.demooistetuinen.be

Praktische Info
Gardens of Excellence van vrijdag 23 april tot en met zondag 25 april in de abdij van Male, Pelderijnstraat nr 14 , 8310 Brugge (St-Kruis )

Vrijdag open van 13 u tot 18 u
Zaterdag en Zondag : open van 10 u tot 18 u.
Meer info : tel -050/360583 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - www.gardensofexcellence.com/

 

Inkom : 7 € - kinderen tot 14 jaar gratis, honden aan leiband toegelaten.
60 plussers krijgen een gratis consummatie aangeboden !

Cateringfaciliteiten binnen de beurs + gezellige restaurantuitbatingen net buiten de muren

Parking- gratis langs de N9 + parkeerweide recht tegenover abdij

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!

RSS / Twitter