voorplussers peter langhout

Peter Langhout Reizen
Boek een heerlijke zonvakantie, arrangement in eigen land,

leuke stedentrip of bezoek aan Disneyland® Paris.
Heeft u langer vakantie?
Bekijk dan het aanbod rondreizen, cruises en verre reizen.
Vele reizen nu All Inclusive!

Klik hier voor een overzicht van de op Voorplussers beschreven reizen, of kijk op Peterlanghout.nl

Dikke Tinne Festival op zaterdag 13 september in Hattem

van 10.00 tot 17.00 uur

De historische binnenstad van Hanzestad Hattem is zaterdag 13 september het decor voor het Dikke Tinne festival en de Open Monumentendag.
Tijdens dit unieke historische festival worden bezoekers teruggenomen in de tijd met muziek van weleer, theater, nostalgische verhalen, oude ambachten, ridders en jonkvrouwen, ganzendrijver, ringsteken, kinderspelen en kookkunsten. Hoogtepunt is een echte Hattemse legende; het Kladdegat.

 

Kladdegat

De Spookhond, het Kladdegat jaagt iedereen de stuipen op het lijf. Met zijn gehuil en gegrom en zijn vurige blik, maar ook door het angstaanjagende geluid van de rammelende ketting. Het dier moet uit zijn hol bij de Dorpspoort gelokt gaan worden en gevangen genomen worden. De moedige bakker? Jan Visscher meldt zich voor deze gevaarlijke klus.
Hij gaat met veel kinderen achter hem aan naar het hol van Kladdegat en lokt hem samen met de joelende kinderen uit zijn hol. Hoe loopt dit af? Om 12.00 en 15.30 wordt het Kladdegat gevangen genomen bij de molen.

Dikke Tinne Festival

Ringsteken in de Achterstraat

Ringsteken of ringrijden is een folkloristische traditie waarbij men, gezeten te paard of vanaf een aanspanning, een lans door een ring probeert te steken. Om 14.00 uur is er een spannende ringsteekwedstrijd. Na een voorstelronde kan de strijd beginnen. In 3 rondes proberen de aanspanningen de meeste ringen te steken.
's Ochtends van 10.30 tot 12.30 kunnen kinderen een rondje rijden in de paarden koetsjes. Opstappen bij de molen.

Dikke Tinne FestivalKampement op het Kerkplein

De ridders van de IJssel zorgen voor een Middeleeuws spektakel rondom de Kerk. Hier worden een aantal tenten opgebouwd waar het dagelijkse leven in de Middeleeuwen wordt nagebootst. Er zijn niet alleen jongelingen en jonkvrouwen, maar ook ridders en boogschutters. Er worden spannende demonstraties zwaardvechten gehouden.
Natuurlijk kunnen niet alleen volwassenen maar ook kinderen kruisboogschieten bij de heren van het Annagilde uit Hattem.

Oude ambachten

U kunt kennis maken met oude ambachten zoals bijvoorbeeld de ijzersmid, kalligrafeerster, viltmaakster, en chirurgijn. Ook kunt u kijken hoe de dames borduren, bandweven en spinnen. Hanzekooplieden zoals bijvoorbeeld de imker, mosterdmaker en tegelmaker verkopen hier hun handelswaar. De Cookenmeester maakt een heerlijke Middeleeuwse stoofpot en zorgt voor lekkere hapjes.

 

Dikke Tinne Festival

Dikke Tinne FestivalActiviteiten voor de jeugd

Ook voor de kinderen valt er tijdens het Dikke Tinne Festival veel te beleven, zoals boogschieten, beeldhouwen en ponyrijden. Bij de valkenier mag je een roofvogel op de arm houden. De peuters kunnen een zelfportret boetseren met klei op canvas doekjes, of kleine grappige egeltjes van klei maken. Je kunt ook samen met de pottenbakker kleine kladdegatjes boetseren of lekkere broodjes bakken in een vuurkorf.

Adelaarshoek

Wil je weten welke spelletjes ze vroeger speelden? De vrijwilligers van de Adelaarshoek zetten weer een heel parcours aan spelletjes uit. Je kunt de Middeleeuwse spelen zelf proberen zoals hoepelen, stuiver schuiven, ringwerpen en nog veel meer.

Open Monumenten Dag

Op zaterdag 13 september vindt de landelijke Open Monumenten Dag plaats. In Hattem is het stadhuis geopend en geven de raadsleden een rondleiding door het monumentale pand. Rien Bouw, voormalig basisschooldirecteur van Het Palet, geeft uitleg over de schoolplaten in het stadhuis. Ook de molen en de Andreaskerk zijn open voor bezichtiging.

Dikke Tinne Festival

Dikke Tinne FestivalRaadsvergadering

Om 11.00 start de raadsvergadering op de markt. Burgemeester, wethouders en raadsleden raken verstrikt in groot probleem. Er moet een eind gemaakt worden aan de nachtelijke strooptochten van de spookhond het Kladdegat. Menig burger kan 's nachts de slaap niet vatten en kinderen zijn doodsbang voor hem. Hoe gaan ze dit oplossen? Deze vergadering mag u zeker niet missen.

Stadsomroepersconcours

"Boeren, burgers en buitenlui...". Tijdens het festival zijn de beste Stadsomroepers van Nederland, waaronder de Hattemse Stadsomroeper Piet Schuijn, aanwezig om te laten horen wie op meest ludieke en duidelijke wijze de boodschap kan overbrengen.

Dikke Tinne FestivalMuziek

Wat is een festival zonder muziek? Natuurlijk is hier ook aan gedacht. U kunt verschillende muziekgroepen tegenkomen in de straten: o.a. Blent, de Truwanten, Nos Tantum, het monnikentrio Hans & Joop, Hildegard op de Harp, Padd'nkoor, Visvrouwenkoor Koggels & Mokkels en het shantykoor Trossen Los. Het muzikale duo Ontfanck Gheselle heeft veel verschillende Middeleeuwse instrumenten bij zich waar ze enthousiast over vertellen en kinderen mogen proberen op de bazuin en horens te blazen!

Kunstgilde Hattem

Het Kunstgilde Hattem doet ook mee aan het festival. Gildeleden gaan het publiek vermaken met activiteiten als schilderen, beeldhouwen, spinnen, vilten en sieraden smeden. Oude technieken, die vroeger in gildeverband werden beoefend, staan deze dag centraal. Ook zijn er kinderworkshops en worden er gedichten voorgedragen, onder meer over historische bezienswaardigheden in Hattem en het Kladdegat.


Kopje koffie in de binnentuinen

Kom een lekker bakje koffie drinken in een van de mooie binnentuinen in de binnenstad van Hattem. Boven op het veldje bij de verkentoren kun je gezellig picknicken op kleedjes in het gras. Hier is het heel gezellig met spelletjes, grote bellenblaas, en om 11.30 en 13.30 een grappige ganzenshow.

Dikke Tinne FestivalGrote optocht

Als afsluiting van een mooie dag, verzamelen we om 16.45 uur voor het stadhuis en gaan we vervolgens in een grote optocht door de straten: Kerkhofstraat, Ridderstraat, Achterstraat, Kerkstraat, en eindigen op de Markt. Iedereen die historisch is gekleed, is van harte welkom om mee te lopen in deze bonte stoet!

Programma

10.00 Opening
11.00 Raadsvergadering
11.30 Grappige Ganzenshow
12.00 Kladdegat
13.00 Stadsomroepers concours
13.30 Grappige Ganzenshow
14.00 Wedstrijd Ringsteken
15.30 Kladdegat
16.00 Prijsuitreiking Stadsomroepers concours
17.00 Grote optocht

 

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!

voorplussers peter langhout

Peter Langhout Reizen
Boek een heerlijke zonvakantie, arrangement in eigen land,

leuke stedentrip of bezoek aan Disneyland® Paris.
Heeft u langer vakantie?
Bekijk dan het aanbod rondreizen, cruises en verre reizen.
Vele reizen nu All Inclusive!

Klik hier voor een overzicht van de op Voorplussers beschreven reizen, of kijk op Peterlanghout.nl

RSS / Twitter

 

Wie is Online

We hebben 163 gasten en geen leden online