wielertentoonstelling tijdens Grand Depart 2015Persbericht, Utrecht, juni 2014


In 2015 start de Tour de France in Utrecht. Aanleiding voor Het Spoorwegmuseum om in 2015, in samenwerking met het Huis van de Wielersport, de tentoonstelling 'Nederlanders in de Tour' te organiseren. Sinds 1936 nemen er Nederlandse renners deel aan de Tour de France. Met het tonen van diverse collecties en bruiklenen wordt een indrukwekkend beeld geschetst van de rol van de Nederlanders in de Tour de France. 'Nederlanders in de Tour' start precies 100 dagen voor de Grand Depart op 26 maart 2015 en is te zien tot en met 1 september.

 

Tentoonstelling 'Nederlanders in de Tour'

Voor de tentoonstelling wordt exclusief gebruik gemaakt van de collectie van het Huis van de Wielersport. Er zijn o.a. fietsen, wielershirts, foto's en filmbeelden van Nederlandse tourhelden getoond worden. De komende tijd wordt verder gewerkt aan de invulling van de tentoonstelling. Directeur Paul van Vlijmen is enthousiast over de plannen: "De komst van de Tour naar Utrecht is een prachtige kans om de stad internationaal op de kaart te zetten. Als Spoorwegmuseum haken we hier graag op in. Ik ben blij met de samenwerking met het Huis van de Wielersport en ik denk dat we samen een prachtige tentoonstelling kunnen neerzetten. De historie van Nederlanders in de Tour biedt in ieder geval voldoende mogelijkheden".

wielertentoonstelling tijdens Grand Depart 2015
Foto: Renners opgehouden bij spoorwegovergang, Tour de France 1932

wielertentoonstelling tijdens Grand Depart 2015Historie

De rol voor de Nederlanders begon in 1936 toen de eerste Nederlanders de Tour de France reden. Albert van Schendel, zijn broer Antoon, Theo Middelkamp en Albert Gijzen maakte onderdeel uit van deze allereerste Nederlandse wielerploeg in de Ronde van Frankrijk. De Van Schendels en hun team zijn de eersten in een lange rij van Nederlandse tourdeelnemers. Hoogtepunten in de geschiedenis zijn natuurlijk de tourzeges van Jan Jansen in 1968 en Joop Zoetemelk in 1980. Maar ook de vele etappeoverwinningen van o.a. Jan Raas, Hennie Kuiper, Gerrie Knetemann, Steven Rooks, Gert-Jan Theunisse en Michael Boogerd blijven niet onvermeld in de tentoonstelling.


Grand Depart 2015

Van 1 t/m 5 juli 2015 strijkt de volledige tourkaravaan neer in Utrecht. De gemeente Utrecht verwacht in deze dagen tussen de 500.000 en 800.000 bezoekers. Rond de tourstart worden in Utrecht diverse activiteiten georganiseerd. De ploegenbriefing en –presentatie zullen plaatsvinden in Het Spoorwegmuseum en het aangrenzende Park Lepelenburg.

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!

RSS / Twitter