voorplussers peter langhout

Peter Langhout Reizen
Boek een heerlijke zonvakantie, arrangement in eigen land,

leuke stedentrip of bezoek aan Disneyland® Paris.
Heeft u langer vakantie?
Bekijk dan het aanbod rondreizen, cruises en verre reizen.
Vele reizen nu All Inclusive!

Klik hier voor een overzicht van de op Voorplussers beschreven reizen, of kijk op Peterlanghout.nl

175 jaar spoorwegenPersbericht,Utrecht, 5 juni 2014
Oudste stoomlocomotieven van Europa tentoongesteld in Het Spoorwegmuseum

Dit jaar vieren de spoorwegen in Nederland hun 175ste verjaardag. Reden voor Het Spoorwegmuseum om een aantal unieke iconen van het spoor naar Utrecht te halen. De oudste stoomlocomotieven uit Europa zijn te zien in de tentoonstelling 'Iconen van het spoor'. Er komen bruiklenen uit Engeland, Zweden, Duitsland en Frankrijk. Acteurs van het museum brengen de verhalen rond deze pronkstukken tot leven. De tentoonstelling loopt van 21 juli t/m 21 september 2014.

 

In 1829 was de trein op het wereldtoneel verschenen. Het bleek een invloedrijke vinding te zijn die vooral economisch verstrekkende gevolgen had. In 1829 werden in Engeland de Rainhill Trials gehouden, en wedstrijd die moest bepalen welke locomotief het meest geschikt was om de treindienst tussen Liverpool en Manchester te verzorgen. Er deden vijf locomotieven mee: de Cycloped, de Novelty, de Perseverance, de Rocket en de Sans Pareil. De wedstrijd werd gewonnen door het ontwerp van George Stephenson, de Rocket. Drie van de historische iconen die meededen aan de Rainhill Trials zullen te zien in Het Spoorwegmuseum: de Rocket (model), de Novelty en de Sans Pareil. Daarnaast komt Duitsland's eerste stoomlocomotief Der Adler (uit 1835) en de Franse pronkstukken Marc Seguin (1829) en Crampton no. 80 (1852). Uit Engeland komt het grootste icoon van de spoorwegen: de Catch me who can. Daarmee vervoerde spoorwegpionier Richard Trevithick in 1809 als eerste personen met een stoomlocomotief. Hij bracht dit als een soort kermisattractie, maar legde daarmee wel de basis voor de latere spoorwegen. Uit Engeland komt tenslotte ook de Agenoria, een locomotief uit 1829 die 35 jaar dienst deed op het spoorlijntje van de Shutt End Mijn in Kingswinford.

175 jaar spoorwegen

175 jaar spoorwegenAls inspiratie voor de tentoonstelling gebruikt Het Spoorwegmuseum de setting van de wereldtentoonstelling in Londen in 1851. De wereldtentoonstelling is een typisch product van het optimisme dat midden 19e eeuw gold ten aanzien van de vooruitgang in de wereld. Belangrijke vindingen zoals de eerste telefoon, auto en platenspeler werden allemaal op een wereldtentoonstelling aan de wereld gepresenteerd. De unieke brugmodellen van de Nederlandse ingenieur F.W. Conrad waren er te zien, met deze ontwerpen maakte Conrad internationale faam. De modellen zijn de topstukken van Het Spoorwegmuseum en worden getoond in de tentoonstelling over F.W. Conrad die gelijktijdig met 'Iconen van het spoor' te zien is.

175 jaar spoorwegen

Het Spoorwegmuseum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur.

Ook open op:
• maandagen tijdens de schoolvakanties
• 1e en 2e Paasdag
• 1e en 2e Pinksterdag
• 1e en 2e Kerstdag

Entree: €16,00 (>4 jaar), museumkaart gratis.

Gesloten op:

• Nieuwjaarsdag
• Koningsdag (27 april)

 

Voor meer informatie:
Het Spoorwegmuseum, Evertjan de Rooij
T: 030-2306262
M: 06-43444452
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!

Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots, u heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots, u heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

voorplussers peter langhout

Peter Langhout Reizen
Boek een heerlijke zonvakantie, arrangement in eigen land,

leuke stedentrip of bezoek aan Disneyland® Paris.
Heeft u langer vakantie?
Bekijk dan het aanbod rondreizen, cruises en verre reizen.
Vele reizen nu All Inclusive!

Klik hier voor een overzicht van de op Voorplussers beschreven reizen, of kijk op Peterlanghout.nl

RSS / Twitter

 

Wie is Online

We hebben 182 gasten en geen leden online