Persbericht, 25 maart 2013

In de Engelse kazerne 'Camp Larkhill' is begonnen met het opladen van een L1 Houwitser, een 195 ton zwaar spoorweggeschut van het Britse leger. De loop van het kanon is maar liefst 17 meter lang. Naar verwachting arriveert dit enorme spoorgeschut dinsdagavond per vrachtwagen in Het Spoorwegmuseum en wordt deze woensdag op zijn plek in de tentoonstelling getakeld. De Houwitser is het pronkstuk van de tentoonstelling 'Sporen naar het front' over de rol van de trein in oorlogstijd. De tentoonstelling wordt komende zaterdag 30 maart feestelijk geopend met een dag vol activiteiten.

L1 Houwitser

De L1 Houwitser is het zwaarste kaliber (46 cm) spoorweggeschut ter wereld dat nog bewaard is gebleven. In totaal zijn er vijf kanonnen van dit type gebouwd. De machine was niet op tijd af voor de Eerste Wereldoorlog en werd daarom opgeslagen. Pas in 1921 werd hij tevoorschijn gehaald voor proefschoten. Om dit soort groot geschut te verplaatsen waren er onderstellen nodig die op rails konden rijden. De meeste van deze kanonnen werden geplaatst op onderstellen uit de Eerste Wereldoorlog. Na de Duitse bezetting van Frankrijk werd al het verplaatsbare geschut in Engeland in gereedheid gebracht om de kust te beschermen tegen een eventuele invasie. Uiteindelijk werden de kanonnen nooit voor dit doel gebruikt. In de jaren 60 belandden ze uiteindelijk op de schroothoop. De L1 bleef bewaard en is nog enkele malen voor oefeningen gebruikt. De L1 Houwitser is een bruikleen van het Royal Artillery Historical Trust in Groot-Brittannië.


Sporen naar het front

In het kader van 300 jaar Vrede van Utrecht organiseert Het Spoorwegmuseum in 2013 de tentoonstelling 'Sporen naar het front'. De tentoonstelling laat zien welke invloed de spoorwegen hadden op de manier van oorlogsvoeren en hoe de verschillende treinen werden ingezet bij gewapende conflicten. Over de rol die de spoorwegen speelden bij de ontwikkeling van steden, economie en mobiliteit is veel geschreven. Dat de spoorwegen ook een revolutie in de oorlogsvoering veroorzaakten, is veel minder bekend. Veldslagen tussen vijandelijke legers konden door de aanvoer van manschappen, wapens en voedsel veel langer duren, zich op meerdere fronten tegelijk afspelen en een grootschaliger karakter krijgen. Aan de hand van een aantal thema's vertelt 'Sporen naar het front' het verhaal over de rol die de trein in oorlogstijd heeft gespeeld, van de Amerikaanse burgeroorlog, de Eerste en Tweede Wereldoorlog tot de Koude Oorlog. De tentoonstelling bestaat uit een groot aantal (internationale) bruiklenen, waaronder oorlogslocomotieven, legertreinen en ander oorlogsmaterieel.

 

Opening

Zaterdag 30 maart organiseert Het Spoorwegmuseum een speciale openingsdag met tal van activiteiten. Binnen speelt het Fanfarekorps der Genie, op het buitenterrein zorgen re-enacment groepen voor verschillende historische demonstraties. Daarbij is ook het materieel van 'Keep them rolling' present. Om 14.00 uur zullen de 'Vestingschutters' zorgen voor een passend openingsmoment. Het Spoorwegmuseum is geopend van 10.00 tot 17.00 uur, iedereen is welkom. Er gelden normale entreetarieven.

 

300 jaar Vrede van Utrecht

In 2013 is het 300 jaar geleden dat de Vrede van Utrecht werd gesloten. Bij dit vredesverdrag werden de nieuwe machtsverhoudingen binnen Europa vastgelegd. De stad Utrecht viert dit belangrijke moment in de geschiedenis van de diplomatie met diverse feestelijkheden, culturele manifestaties en tentoonstellingen. Ook Het Spoorwegmuseum is gevraagd na te denken over een tentoonstelling die bij het thema 'The Art of Making Peace' aansluit. Dat is op het eerste gezicht lastig, omdat enerzijds de spoorwegen in 1713 nog helemaal niet bestonden en anderzijds het thema niet voor de hand ligt in combinatie met de geschiedenis van de spoorwegen. Het is echter wel goed mogelijk om juist de tegenhanger van vrede te belichten, namelijk de trein in oorlogstijd. Daarom zal Het Spoorwegmuseum in de tentoonstelling 'Sporen naar het front' inzichtelijk maken welke invloed de spoorwegen hadden op de manier van de oorlogsvoering in Europa en hoe de trein werd ingezet bij gewapende conflicten.


Voor meer informatie:
Het Spoorwegmuseum, Evertjan de Rooij
T: 030-2306262
M: 06-43444452
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!

RSS / Twitter