Beleef Landleven, op zaterdag 22 en zondag 23 september 2012 in het Nederlands Openluchtmuseum (NOM), is het ware dagje uit voor iedereen die van dat buitenleven houdt. Geniet van talloze activiteiten, er is volop gelegenheid tot het proeven van overheerlijke streekgerechten, demonstraties van oude en vooral nog zinvolle ambachten. In feite komt op deze dag het magazine Landleven tot leven.

Beleef Landleven is vooral een evenement om iets van op te steken. U maakt dan kennis met de mensen die in Landleven staan, ziet de dieren in levende lijve en kunt workshops volgen om datgene wat u in Landleven ziet daadwerkelijk te maken. Met tal van demonstraties is Beleef Landleven een uitje voor het hele gezin. U gaat naar huis met een schat aan informatie en tips voor uw tuin: lekker koken, het houden van erfdieren, de verzorging van fruitbomen, het restaureren van boerderijen en om te genieten in de natuur.

 

Programma Beleef Landleven

De komende maanden brengt de site www.landleven.nl u op de hoogte het programma van Beleef Landleven. In ieder geval zijn enkele vaste medewerkers van Landleven aanwezig, waaronder Alie van Veldhuizen, Roos, de vlinderstichting, Emil Oomen, Hans L. Schippers en Hennie Rossel.

Nelleke Haverhals tekent nieuwe ROOS-strip

Tijdens Beleef Landleven zal Nelleke Haverhals tekenen aan een nieuwe ROOS-strip. Inmiddels is ROOS een oude bekende voor de lezers van Landleven. Zij is een pittige dame van 50 plus met een nuchtere passie voor het buitenleven, sinds september 2010 zijn ROOS en haar grappige belevenissen een vast onderdeel van het blad.
Kleinveedeskundige Hans L. Schippers
Wie meer wil weten over kippen, duiven en ander kleinvee kan wederom terecht bij kleinveedeskundige Hans L. Schippers. Hij is aanwezig om u te adviseren over kippen, duiven en ander kleinvee.

Emil Oomen maakt herdersstokken

Geen gewone stokken, maar de mooist denkbare met een diep glanzende laklaag. Alle stokken die hij maakt zijn anders. De ene heeft een krul met rode ‘wangetjes' en een contrasterend wit streepje in het midden, de andere heeft zijkanten die in het licht alle kanten opspiegelen.
Voor een herder is de stok het verlengstuk van zijn arm. Zo is het handvat een handige haak om schapen uit de kudde te plukken. "Een schaap wil afstand houden. De stok geeft je net die ene meter lengte om het dier achter zijn hoorns of bij zijn poot te pakken. Het komt ook voor dat je een schaap er letterlijk mee uit de sloot moet halen", legt Emil uit, terwijl hij met twee handen op zijn favoriete stok leunt. "Je kunt ermee lopen en erop hangen. Een stok geeft je ondersteuning in je rug, wanneer je de hele dag op de hei staat."
In Landleven nummer 1 van dit jaar is aandacht besteed aan Emil Oomen. Tijdens Beleef Landleven geeft hij demonstraties waarin hij laat zien hoe een wandelstok wordt gemaakt.

De Vlinderstichting beschermt vlinders

Wie wil er nou geen vlinders in de tuin? Deze vrolijke, kleurrijke dieren geven ons een vrij gevoel. Ze staan voor lente, verliefdheid en zorgeloosheid. Helaas is er ook slecht nieuws: veel vlindersoorten hebben het moeilijk in Nederland. De Vlinderstichting maakt zich daarom sterk voor het behoud en herstel van vlinders en libellen in Nederland. En ook u kunt helpen!
Wilt u weten hoe u meer vlinders naar uw tuin lokt en ook meewerken aan vlinderbescherming? Of wilt u wel eens van dichtbij zien hoe een vlindereitje of een pop eruit ziet en hoe een rups zich ontwikkeld tot vlinder?
Bezoek De Vlinderstichting Beleef Landleven en maak het mee!

Hennie Rossel, kenner van oude fruitrassen

Voor lezers van Landleven is Hennie Rossel vooral bekend om zijn column Oude Fruitrassen. Hennie Rossel is op de Landlevendagen te gast en is beschikbaar om de naam van uw oude, onbekende appel- of perenras te achterhalen. Heeft u een oude appel- of perenboom waarvan niemand nog de naam van het ras kent? Neem dan minimaal 3, maar liefst 5 goed ontwikkelde en liefst rijpe appels of peren van die boom mee naar het Openluchtmuseum. Goede kans dat hij u de naam van het bewuste ras kan noemen.

De afgelopen jaren is gebleken dat er in Nederland nog heel wat oude rassen te vinden zijn, waaronder zich, zonder dat men zich dat vaak realiseert, nogal eens zeer zeldzame en verloren gewaande rassen bevinden. Hoewel er inmiddels al weer heel wat rassen zijn opgespoord, zijn er toch nog veel historisch interessante rassen niet teruggevonden.
Zo hoopt Rossel ooit nog eens lang vergeten en verloren gewaande rassen als bijvoorbeeld Roos-appel, Peer-soete, Erveling, Suiker-appel, Kruis-appel van Gelder, of Vrouwtjes-appel tegen te komen. Maar ook rassen die lokale en veelzeggende namen dragen als: Zieden Hempke, Rogge-appel, Kenneke, Dröp-appel, Peggen-appel, Karwientjes, Lunerkes, Iezermennekes, Zuurtjes-appel, Platneuzen, Glasappel, Tuntelpötjes, Tante Dora, Fraansken, Breezuuten (Breje Zuuten), Peggeneppele, Purpuln, Smoegebuskes, Mosappels, Vennekozen, Koesnoeten of Honderdmarken.

 

Gratis toegangskaarten Beleef Landleven

Is tuinieren uw hobby maak dan wat foto's van uw tuin en schrijf er een leuk verhaal bij en stuur dat aan ons op. Heeft u een andere hobby, is ook goed! Wij zullen dat op deze site plaatsen en onder de inzenders verloten wij meerdere vrijkaarten voor Beleef Landleven, twee per inzender!

Veel succes!
Redactie VoorPlussers

 

 

 

Creatief met Alie

Alie van Veldhuizen verzorgt al sinds 2009 veel van de creatieve artikelen in Landleven. Het bedenken van, een probeerseltje maken en vervolgens een mooi eindresultaat neerzetten geeft haar veel voldoening. Ze ziet dit iedere keer weer opnieuw als een uitdaging en vindt het ontzettend leuk om dit te doen voor de lezers.
Tijdens Beleef Landleven op 22 en 23 september is Alie samen met haar team aanwezig. Gedurende het hele weekend kunt u gratis deelnemen aan een gezellige creatieve workshop, verzorgd door Alie. Uiteraard neemt u na afloop uw eigen creatie mee naar huis!

 

Wanneer

Zaterdag 22 september 2012, 10.00 - 17.00 uur
Zondag 23 september 2012, 10.00 - 17.00 uur

Locatie

Nederlands Openluchtmuseum
Schelmseweg 89, 6816 SJ Arnhem

 

Entree

Entree volwassenen regulier tarief € 14,95 per stuk (abonnees van Landleven krijgen 25% korting)
Vroegboekkorting € 2,50 per persoon op volwassenen tarief
Entree kinderen 4 t/m 12 jaar regulier tarief € 10,50 per stuk (abonnees van Landleven krijgen 25% korting)
Entree kinderen 0 t/m 3 jaar Gratis
De toegangsprijs is inclusief toegang tot het museum.

 

 

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!

 

RSS / Twitter