Image

Medemblik is een gezellige plaats om eens te gaan bezoeken een mooie haven en er zijn een tiental restaurants om eens lekker uit eten te gaan.

Kasteel Radboud dat een prominente plek inneemt, dateert uit 1288 en is een van de weinige kastelen die deze provincie nog rijk is.
Een jaar nadat de dwangburcht gereed was, verleende graaf Floris V Medemblik stadsrechten. Vele gebouwen herinneren aan het rijke verleden van het altijd knus gebleven stadje, zoals het voormalige Weeshuis en de Hervormde Kerk. Stoom is volop te vinden bij de halte van de Museumstoomtram of bij het Stoommachinemuseum in het gemaal de Noorder Koggen.

Zoals veel plaatsen aan het IJsselmeer is ook Medemblik een watersportgemeente. Er zijn moderne jachthavenvoorzieningen, en een buitengaats gelegen zeilwedstrijdcentrum, maar ook ligplaatsen in de oude havens naast de bruine vloot of de oude visafslag. Medemblik geldt als nationaal centrum voor (internationale) zeilwedstrijden en ook de Olympische ploeg traint hier.

Bereikbaarheid en Parkeren

U bereikt het centrum van Medemblik door de borden P- centrum te volgen. Parkeren kunt u op de Oude Haven (voorbij het Gemeentehuis en in de Nieuwstraat, hier is een blauwe zone van toepassing (parkeerschijf). In Medemblik is geen betaald parkeren. Mocht u met het openbaar vervoer komen dan kunt u de bus nemen vanaf station Hoorn.

Holland Regatta

De Holland Regatta (voorheen Spa Regatta) is een van de belangrijkste evenementen voor Olympische zeilers en wordt jaarlijks gehouden aan het einde van mei. Op verschillende banen wordt op het IJsselmeer gevaren door de verschillende open boten, catamarans en surfplanken. Deelnemers zijn afkomstig uit de gehele wereld. Centrum van het evenement is het Regatta Center, maar overal in Medemblik is de Holland Regatta merkbaar.




Het Nederlands Stoommachine Museum

Een aantal dagen per jaar is de grote, originele ketel van het gemaal in gebruik. Dan werken er, de hele dag door, extra veel machines. Dit unieke schouwspel wordt aangevuld door demonstraties met de vier grotere machines uit de collectie. De kinderen mogen de stoker een handje helpen. Op onze zogenaamde ‘grote draaidagen’ ziet u veel van de in het museum opgestelde machines in werking.

 

De grote stoomdagen vinden plaats op 17 en 18 maart 2007, Paasweekend 7, 8 en 9 april, Museumweekend 14 en 15 april, Nationale Molen- en gemalendag 12 mei, 13 mei, Hemelvaartweekend 17 t/m 20 mei, Pinksteren 26, 27 en 28 mei, 16 en 17 juni, 14 en 15 juli, 18 en 19 augustus, 15 en 16 september, Wilesco weekend 20 en 21 oktober, Weekend van de nostalgie 3 en 4 november 2007

Stoomdemonstraties vinden in principe plaats op iedere 1e zondag van de maand. Stoomdemonstraties zijn er ook in de volgende schoolvakanties: 28 april t/m 6 mei 2007 (meivakantie), 16 juli t/m 12 augustus (zomervakantie), 13 t/m 19 oktober (herfstvakantie).

Tijdens 'Stoomdemonstratie-dagen' wordt één van de stoomketels van het museum onder stoom gebracht. Op aangekondigde tijden wordt een rondleiding gegeven.

Tussen 10.00 en 12.00 uur kunt u getuige zijn van alle voorbereidingen. Vanaf 12.00 uur wordt de werking van de stoommachine(s) gedemonstreerd. U heeft de keuze om de rondleiding te volgen, maar u kunt natuurlijk ook zelfstandig het museum bezichtigen.

Voor meer info zie VVV Medemblik

RSS / Twitter