Op vrijdag 24 juni bezoekt Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden het deels gerestaureerde en gerenoveerde Museumpark Orientalis. Prinses Máxima krijgt een rondleiding langs onder meer christelijke bouwwerken en een joods dorp en is aanwezig bij de opening van het ‘Arabisch dorp'. Dit museumdorp is gerenoveerd en uitgebreid. Na een sluiting van een jaar is deze opening de eerste mijlpaal op weg naar een vernieuwd museumpark. Het is tevens de start van vier maanden weekendopenstellingen.

Het gerenoveerde ‘Arabisch dorp' in Orientalis is uitgebreid met een museummoskee, een tuin en een irrigatiesysteem. De museummoskee is ontworpen naar voorbeeld van een moskee in Mirbat in Oman. De bezoeker kan in dit gebouw kennismaken met de rituelen die in een moskee plaatsvinden en leren welke functie een dergelijk gebouw voor de gemeenschap heeft.

Weekendopenstellingen in 2011

Na de officiële opening zal een feestelijke publieksopening plaatsvinden tijdens het Zomerfestival in het weekend van 25 en 26 juni 2011. Tal van muziek- en zangvoorstellingen en workshops voor jong en oud staan op het programma. Met dit festival wil Museumpark Orientalis in 2011 de gedeeltelijke heropening van het park markeren en het park weer teruggeven aan het publiek. Na het Zomerfestival is het museum ieder weekend geopend.

Ieder weekend in de maanden juli tot en met september zijn er culturele en educatieve activiteiten in Museumpark Orientalis. Waaronder een foto- en filmexpositie over de 100-jarige Heilig Landstichting en een Laat Romeins Weekend. In september en oktober staat de expositie over Jan Stuyt, de architect van de Heilig Landstichting op het programma. Het hele jaar door is de Heilig Land-route te boeken; dit is een historische wandeling langs de rijksmonumenten onder leiding van een gids.

Plannen bouwen voort op traditie

Museumpark Orientalis in de Heilig Landstichting bouwt voort op een lange traditie op het gebied van cultuur en religie.
Het is begonnen als katholiek devotiepark waar bezoekers uit binnen- en buitenland scènes uit het leven van Jezus konden bekijken. Velen hebben herinneringen aan bijvoorbeeld de Geboortegrot, het Joods Dorp en het Heilig Graf. Deze gebouwen en de bijbehorende beelden van kunstenaar Piet Gerrits zijn rijksmonument en worden dit jaar gerestaureerd. In mei is het eerste deel van de restauratie afgerond.
Sinds 2005 is het voormalige Bijbels Openluchtmuseum gewijd aan drie wereldreligies. Naast de christelijke en joodse traditie is er ook aandacht voor de Islam in het museumprogramma.
De komende vijf jaar wil het museum uitgroeien tot een eigentijds themapark voor de vijf wereldreligies en spiritualiteit. Onder een nieuwe directie, gecontroleerd door een nieuwe Raad van Toezicht, wordt gewerkt aan de gefaseerde uitvoering van het bedrijfsplan ‘2011-2015: Zinvol Beleven'. Door goed cultureel ondernemerschap en samenwerking met marktpartijen, wil Museumpark Orientalis een kostendekkende exploitatie realiseren vanaf 2016.

Toegang vrij

Omdat de restauratie en renovatie nog in volle gang zijn en enkele locaties nog niet toegankelijk zijn is de toegang in 2011 vrij. Het publiek kan haar steun aan het museum betuigen door een vrijwillige bijdrage te doen.

 Museumpark Orientalis
Profetenlaan 2
6564 BL Heilig Landstichting
Tel. 024-3823110
Fax 024-3823111
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.museumparkorientalis.nl

Openingstelling

Museumpark Orientalis wordt gerestaureerd en vernieuwd. Daarom is de openstelling beperkt tot de weekenden.

• Heilig Land-route

Weekendwandeling 25 en 26 juni, alle zondagen in juli, augustus, september, 11 uur
Groepsarrangement: historische rondleiding, koffie en lunch. Dagelijks van 1 april t/m 31 december.
boekingen en prijzen op aanvraag

• Zomerfestival

Openingsweekend met speciaal activiteitenprogramma
25 en 26 juni

• Heilig Landstichting: 100 jaar in beeld

Tekeningen, foto's en film
Weekenden 25 juni t/m 14 augustus

• ‘Kijkje achter de schermen'

Publieksactiviteiten tijdens de restauratie en vernieuwing:
alle weekenden in de periode
2 juli t/m 25 september

• Laat Romeins Weekeinde

30 en 31 juli

• Expositie Jan Stuyt

Alle weekenden in september en oktober 2011

Openingstijden

Zaterdag en zondag
10.00 - 17.00 u
Toegangsprijs: vrije entree, vrijwillige donatie na afloop van het bezoek
Restaurant De Romeinse Herberg is het gehele jaar op afspraak geopend.

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!

 

 

RSS / Twitter