Met haar 25 jaar is de Kalmthoutse Plantendag de oudste tuin/plantenbeurs van België. Amper twee jaar na de oprichting van de "Journées de Plantes" in Courson nabij Parijs namen Jelena en Robert de Belder het initiatief over om ook in België een échte plantenbeurs uit de grond te stampen. Een zuivere plantenbeurs is het vandaag nog altijd.

In oorsprong was de plantendag een ruilbeurs voor planten en stekjes, later werden ook planten verkocht. Uniek, van bij het begin, is er de bijzondere mix van gepassioneerde verzamelaars en professionele kwekers die bijzondere tuinplanten aanbieden.

 

De selectie van de deelnemers is iedere keer opnieuw een evenwichtsoefening. Allen worden ze getoetst aan enkele criteria alvorens ze een uitnodiging tot deelname ontvangen. Op de eerste plaats komt natuurlijk het aangeboden plantensortiment. Tijdens de Kalmthoutse plantendagen gaat het in eerste instantie om winterharde tuinplanten, inclusief bloembollen en zaden. Alle planten moeten correct benaamd zijn met minimaal hun wetenschappelijke naam. Ook cultivars moeten hun correcte naam dragen! Dit sortiment wordt getoetst op een aantal kenmerken als vernieuwing, bijzonderheid, zeldzaamheid, verkrijgbaarheid en dergelijke meer. Uiteindelijk wordt er ook naar een evenwicht gestreefd tussen de verschillende deelnemers onderling zodat bomen, struiken, vaste planten, bollen, groenten, enzovoort evenwichtig vertegenwoordigd zijn.

De eerste edities van de plantendag werden op de parkeerplaats georganiseerd. Daarna vormde het grasveld voor het Vangeertenhof als decor en sinds 2004 is het grote veld op de uitbreiding the place to be. Met de jaren is het kader er steeds praktischer maar vooral ook mooier op geworden. Door de plek ín het domein zijn er veel meer bezoekers die de prachtige arboretumtuin ontdekken - in de lente vol van bloeiende voorjaarsbloeiers, kleurrijke bodembedekkers en betoverende kersenbloesems, in de herfst vurige herfstkleuren en bessen en vruchten.

Vele bezoekers hebben prachtige herinneringen aan de plantendagen. In hun tuin groeien lang gezochte soorten of toevallige ontdekkingen. Voor de standhouders en de eigen medewerkers zijn het vooral edities met bijzondere weersomstandigheden die blijven hangen. Zo was er de zinderende hitte in april 1996. Een grote heidebrand in het vlakbij gelegen natuurreservaat de Kalmthoutse Heide zorgen voor grote chaos rondom Arboretum Kalmthout. Later werd rond hetzelfde reservaat een bufferzone ingesteld wegens een uitbraak van mond- en klauwzeer waardoor de buitenlandse standhouders op politiebevel niet mochten deelnemen. Meer recent, tijdens de herfsteditie van 2008, werd de hele tuin overspoeld door wolkbreuken en moesten alle standhouders met trekkers uit hun modderige positie ontzet worden.

De organisatie van de plantendagen is mogelijk dankzij de inzet van vele medewerkers en vrijwilligers. Traditioneel vinden zij plaats de derde zondag van april en de eerste zondag van oktober.

 

 

 

 

PLANTENDAG ZONDAG 3 OKTOBER 2010

Ontdek talrijke standhouders uit binnen-en buitenland met hun geselecteerd aanbod tuinplanten. Met deze 25e editie hebben enkele standhouders extra speciale planten of zaden bij. Geniet daarenboven van de 12 hectare herfsttuin, de ontluikende herfstkleuren en bomen beladen met vruchten en bessen. Al meer dan 30 standhouders ingeschreven.

Shuttle. Parkeerproblemen vindt je bij ons niet. Immers staat de ganse dag een gratis shuttle bus ter beschikking die je veilig naar het nabij gelegen marktplein brengt (400m). Ruime parking is daar voorzien.

 

 

 

 

 

 

Zondag 03 oktober 2010
Kassa: 9.30 tot 16.45 uur, deuren 10 tot 17 uur
Inkom € 6, kinderen tot 12 jaar gratis
Arboretumleden hebben gratis toegang tot de plantendag en kunnen tijdens de plantendag een verjaardagscadeau afhalen. Meer info: www.arboretumkalmthout.be > lidmaatschap
Voorverkoop tickets is gestart.

 

Tekst : Abraham Rammeloo
Foto's : Gilbert Uitdenhouwen, Abraham Rammeloo en Willy Heuysdens

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!

RSS / Twitter

 

Wie is Online

We hebben 36 gasten en geen leden online